Правят нов войнишки паметник в Раднево, поставят паметна плоча в Казанлък

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков проведе заседание на областната комисия „Военни паметници”. Темата на срещата бе създаване на организация за ремонтиране на военните паметници през 2013 година.

С пълно единодушие членовете на комисията приеха предложение за изграждане на „Монумент на загиналите офицери и войници в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни от град Раднево и селата в община Раднево” в центъра на миньорския град. Паметникът ще представлява стоманобетонна конструкция, на върха на която ще бъде поставен Кръст за храброст.

Казанлъчани пък ще се радват на нова придобивка – паметна плоча, гравирана с имената на геройски загинали летци, която ще бъде поставена на Паметника на летците в града.

Комисията одобри още списък на военни паметници, нуждаещи се от ремонт, предвидени за финансиране от Министерството на отбраната за 2013 година. Сумата е в размер на 9000 лева.

Всяка община трябва да предвиди финансови средства от бюджета си за следващата календарна година за извършване на спешни ремонтни дейности на военни паметници на своята територия, разясни секретарят на комисията Павлин Радев.

Радослав Бонев от Военното окръжие представи пред членовете на областната комисия разказ „Героичните сражения на Българската армия по време на Балканската война 1912-1913 г.”.

В заключение Недялко Недялков изказа своята благодарност към присъстващите за участието им в реализацията на художествено-историческата възстановка „Обявяване на Балканската война” и подари на всеки диск със запис от събитието.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн