Пловдивският художник Никола Певичаров взема Голямата награда на третото Балканско квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя народ” в Стара Загора

STZAGORA.NET

На 18 декември от 18.00 часа в Стара Загора ще бъде открито третото Балканско квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя народ”, съобщи директорът на Художествената галерия в Стара Загора доц.д-р Марин Добрев (на снимката). Организатори на проявата са Община Стара Загора, Градската художествена галерия в Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. То ще остане в залите на галерията до средата на февруари 2013 г.

Тази година голямата награда журито с председател проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници е присъдило на картината “Бъдник” на Никола Певичаров от Пловдив. Другите членове на журито са Весела Радоева, Долорес Дилова; Михаил Лалов, Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, доц.Марин Добрев, както и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. На носителятна Голямата награда ще бъде връчен приз, диплом и 2000 евро. Той ще получи и реплика на пластиката “Зограф” на старозагорския скулптор Александър Козаров, и ще придобие правото на персонална изложба през следващата година в ГХГ-Стара Загора.

Журито е присъдило и Наградата на Стара Загора, заедно с диплом и 1500 евро, на Мартина Караиванова от Велико Търново за творбата й „Трите орисници”. Ще бъдат раздадени и четири награди на името на спонсорите с общ награден фонд 5000 евро. Те се присъждат на Пламен Бонев от Благоевград за „Вълшебна нощ”, Стоян Куцев от Пловдив за „Созополски вампир”, Иван Савов от Стара Загора за „На банята, на среднето” и на Йосиф Зюбер от Германия за „Лоло-леле”.

За пръв път ще бъде даден и новоучреденият приз на Областния управител за дарителство. Той отива при Лаура Димитрова за творбата й “Приспивна песен”, както и за това, че е участник от първото квадринале и винаги дарява по две картини на галерията в Стара Загора.

Според регламента отличените творби остават във фонда на старозагорската Художествена галерия. Освен тях след двете досегашни издания на галерията са били дарявани по желание на авторите им още по около 25 платна. С така събраните творби досега през годините са правени няколко изложби. Голямата награда от първото издание през 2004 г. измежду 390 творби спечели тревненецът Цветан Колев, а от второто издание през 2008 г. (с участвали 420 творби) – Юри Буков.

Една от участващите в квадриналето творби - "Поглед към миналите пластове" на турския художник Хаяки Четин.

За участие в тазгодишното квадринале до крайния срок 15 ноември са пристигнали 471 картини но 260 творци от 12 страни. Журито е допуснало до изложбата 165 творби (с 23 повече от 2008 г.) на 120 художници от 9 страни: Румъния, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Германия, Полша, Япония и България. Литва и Латвия са новите страни-участнички, но затова пък не са изпратени произведения от Македония и Сърбия.

Днес в Пловдив приключва подшиването на над 500 екземпляра от пълния каталога с репродукции на платната от тазгодишното квадринале. Те са основно перо от разходите по организацията му, възлизащи на около 20 хил. лв. Поради това, че в него участват не само балкански художници, от следващото си, четвърто поред издание през 2016 г. квадриналето най-вероятно ще придобие статута на международно.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн