Практически препоръки за предотвратяване на ПТП по време на Празника на студентите 8 декември

STZAGORA.NET
Следните практически препоръки са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки.

По време на предстоящото честване на Празника на студентите – 8 декември 2012 г. и при пътуванията, свързани с него, нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол.

За да се избегнат ситуации за пътна катастрофа, отговорността е основно на водачите, но и в голяма степен на спътниците им – колегите и приятелите от компанията.

Преди и по време на празника Вашето силно приповдигнато настроение е разбираемо и логично. Но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Опасност създават и високите децибели на музиката в купето.

Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.

Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние (до заведение, хижа, хотел), първо преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, защото са възможни зимни изненади – снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен – със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг, лопата, буксирно въже. По-добре планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.

Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете Вашите приятели да се съобразяват с това.

При пътуване заедно в група автомобили, които превозват студенти, не се поддавайте да Ви въвлекат в „състезание”, „гоненица” и рискови изпреварвания. Предупредете развеселените си колеги да прекратят с проявите на рисково поведение.

По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково и затова се налага да го управлявате предварително „тренировъчно” – с твърде ниска скорост по къси, ненатоварени и неконфликтни маршрути. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж, който не е управлявал автомобила, с който ще пътувате. Имайте предвид, че когато повечето от компанията са пийнали, се създава голяма опасност от вземане на емоционални, погрешни решения.

След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и да се освежите напълно. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т.нар. “махмурлук”, защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана.

Най-добре е още вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.

Ако попаднете в ситуация, че няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина си на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

След празника сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви. По-добре е да отложите шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще ви се отрази положително.

Пожелаваме ви приятен празник и безопасно пътуване!

ОТДЕЛ “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” – ГД “НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ”
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн