КНСБ и БСК организират изграждането във фирмите от региона на нов канал за връзка между работници и работодатели по модел на ЕС

STZAGORA.NET
В ход е националната кампания по информиране и консултиране “Бъди инфо”

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков (вторият отляво), изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев, регионалният лидер на синдикалната централа Иванка Данаилова и изпълнителният директор на Българската стопанска камара в Стара Загора Иван Ленков (вдясно на снимката) информираха днес медиите в Стара Загора за развитието на националната кампания на КНСБ и БСК “Бъди инфо” в старозагорския регион.

Проектът, осъществяван с финансовата помощ на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013″ и съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС и бюджета, насърчава развитието на система за информиране и консултиране на работниците в отделните предприятия чрез избрани директно от колектива или от синдикалната организация (ако има такава) представители, които контактуват с ръководствата и предават на колегите си важна за тях информация относно следните въпроси:

* Дали и защо ще има масови уволнения в предприятието и не може ли да бъдат предотвратени с участието на всеки от колектива;
* Дали предприятието няма да има друг собственик и с какво това може да повлияе върху работата на всеки от работниците;
* Какво се променя в дейността и икономическото състояние на предприятието и дали конкретният работник ще остане на същата позиция, когато настъпят промените;
* Има ли шанс конкретният работник да се развие в кариерата, ако се преквалифицира;
* Ще се увеличи ли работната заплата на конкретния работник – как, кога и с колко.

Новият, втори канал за информиране и консултиране чрез работнически посредници (освен досегашния – директно от работодателя към работниците, особено във фирми, в които няма синдикални организации), осигурява актуална информация и механизъм за достигане на мненията и предложенията на работниците до техния работодател. Системата не предвижда воденето на преговори с работодателите, което е приоритет на синдикалните организации.

Добре информирани за всичко, което се случва в предприятието, работниците повишават своята мотивация и съпричастност към производствения процес и общия резултат, както и доверието и сигурността си в своя работодател.

Представителите на КНСБ и БСК са посетили досега 112 от предвидените 200 предприятия в страната с колектив от над 50 работници.

В старозагорския регион, с цел да се популяризират отдавна и с успех използваните в страните от Европейския съюз системи за информация и консултиране и да се подпомогне изграждането им, са посетени 5 фирми от различни браншове: “Стандарт профил България”, “Нелсен Чистота”, “Дерони”, “БРБ инженеринг” и ДЗУ. Предстои да бъдат посетени още 2 предприятия. Ръководителите на посетените фирми са споделили, че от работниците в режим на двустранен диалог са получени изключително уместни предложения за усъвършенстване на производствения процес.
* * *
От 13 декември във Вазовските машиностроителни заводи – Сопот, започва ефективна стачка на колектива заради неизплатените заплати за септември, октомври и аванса за ноември, съобщиха по време на брифинга от КНСБ. До този нежелан развой на трудовия спор се е стигнало, след като се е отложило сключването на очакван договор за производствено натоварване на фирмата.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн