Общинският съвет в Стара Загора прие мерки за ограничаване на шума и спазване на обществения ред от съседите

STZAGORA.NET

На предпоследната сесия за годината общинските съветници в Стара Загора приеха на първо четене Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора, Правилника за устройството и дейността на Художествената галерия и Наредбата за допълнение и изменение на Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора.

Промените в последната са във връзка със зачестилите сигнали за нарушаване на тишината на обществени места. Повечето от сигналите и жалбите са с податели, които живеят в близост до квартал „Лозенец” или такива в режим на етажна собственост със собственици, ползватели или обитатели на търговски обекти. Кметът ще предложи на съветниците да се доразвие действащата уредба по отношение забраната за високи нива на шум в жилищните сгради, в близост до тях и на обществени места.

Предвижда се забрана на викането, пеенето и шумния говор, както и използването на музикални инструменти, озвучителни системи и други електронни устройства на открито в частни имоти, както и в такива публична и частна общинска собственост, смущаващи обществения ред и спокойствието на обитателите на околните жилищни сгради за времето на цялото денонощие.

Новото в наредбата е, че ако след констатиране на нарушение при използване на озвучителна уредба или музикален инструмент нарушителят не изпълни разпореждането на контролния орган да преустанови използването им, те се изземват със съставянето на констативен протокол.

Свиренето на музикални инструменти и пеенето в жилищни сгради, репетиране, преподаване и музициране се разрешава в работни дни от седмицата от 08:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 22:00 часа, а в почивните дни (събота и неделя) от 09:00 до 13:00 ч. и от 16:30 до 21: 00 часа, след изрично дадено съгласие от засегнатите собственици, ползватели или обитатели, е записано още в текстовете на Наредбата.

Съветниците подкрепиха единодушно предложението на кмета за предоставяне на колективна награда от 20 000 лв. на Районния център по трансфузионна хематология Стара Загора.

Общинският съвет упълномощи кмета да започне преговори с Министерството на отбраната за безвъзмездно придобиване право на собственост върху имот (територията на бившия Артилерийски полк), с цел изграждане на Многофункционална спортна зала, зони за отдих, атракциони и спорт. Теренът е с площ 90 269.13 кв.м в квартал 334А по плана на Стара Загора, представляващ Поземлен имот с идентификатор 68850.509.3345 по кадастралната карта и кадастралните регистри. За този терен е изготвен идеен проект от арх. Жеко Тилев, който е проектирал и софийската зала “Арена Армеец”, обясни кметът Живко Тодоров. По думите му проектът е необходим, за да се търси финансиране за реализацията му.

Общинският съвет прие предложението на кмета на Община Стара Загора да обяви за частна общинска собственост поземлен имот с идентификатор № 68850.505.63 и площ 1607 кв.м, но отхвърли частта му, с която имотът се дарява на Старозагорската Митрополия.

Предложението на Живко Тодоров е във връзка с молба на митрополията за безвъзмездно придобиване в собственост на терена, върху който е построен църковният храм „Св. Николай” в центъра на Стара Загора, ведно с цялата му прилежаща територия, представляваща оградения църковен двор в границите, които той е имал преди разрушаването на оградата през седемдесетте години на миналия век, с оглед възстановяване на съществувалата ограда. Като мотив от Митрополията изтъкват факта, че от изграждането на храма до днес имотът се ползва единствено и само за нуждите на Старозагорската Митрополия. Дори и след направеното прегласуване даряването на имота не събра необходимата подкрепа с квалифицирано мнозинство от присъстващите в залата.

Община Стара Загора е финансово стабилна, за това свидетелства и повишаването на кредитния й рейтинг на ВВ+ със стабилна перспектива, каза по време на дебатите председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Пламен Йорданов, председател на ПК по финанси и бюджет. Според него изпълнението на бюджета за деветмесечието отразява приоритетите и дейностите на общинското ръководство. По думите на Диян Димитров от същата комисия, консервативната финансова политика на общината тепърва ще дава резултати. Годината ще завърши с преходен остатък от 6 млн. лв. за общинската хазна, стана ясно по време на дебатите в залата. Съветниците гласуваха предложената от кмета информация за изпълнение на бюджета на Община Стара Загора към края на третото тримесечие на годината.

В днения ред бяха внесени три допълнителни предложения. Залата подкрепи предложението на кмета за даване на съгласие за кандидатстване в партньорство с Бургас, Плевен и Варна в проект за закупуване на подвижен тролейбусен състав за обществения градски транспорт. Прието бе и предложението на общинския съветник Тихомир Томов режимът на паркиране в Зелената зона да бъде валиден в работни дни от 08.00 часа до 18.00 часа, каквото предложение за Наредба има и общинската администрация. По време на дебатите във връзка с въведеното от понеделник разширение на Зелената зона по централния булевард зам.-кметът Йордан Николов съобщи, че през следващата година ще започне обновяване на улиците в централната градска част, което ще включва асфалтовото покритие и нови бордюри. Третото предложение на д-р Даниела Памукова от Синята коалиция за приемане на спешни мерки във връзка с влошаването на качеството на атмосферния въздух в Стара Загора през последния месец не беше подкрепено от залата.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн