Социалният министър Тотю Младенов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров направиха първа копка на Общностен център в града

STZAGORA.NET

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници направиха този следобед първа копка на Общностен център за социална подкрепа в града. Той ще се намира на ул. “Подполковник Калитин” 28, където доскоро се помещаваше Административно бюро “Изток” (познато още като “Първо кметство”). Общностният център ще се изгради по Проекта за социално включване, изпълняван от МТСП. В него ще се предоставят услуги на деца от 0 до 3 г. и от 3 до 7 г. и техните родители.

“Знаете, че Община Стара Загора беше закъсняла през предния мандат за кандидатстване по този проект, но с помощта на министерството и с бързите усилия на общинската администрация го разработихме, кандидатствахме и го спечелихме – каза кметът Живко Тодоров. – Фирмата, която спечели обществената поръчка, е от Пловдив. Приетият срок за изпълнението на обекта е 1 май 2013 г. Дотогава трябва да имаме построен Общностен център. Още веднъж благодарим на Министерството на труда и социалната политика за помощта, която ни се оказва. Стара Загора има нужда от нея като град с може би най-много социални дейности и домове. Тук е и ръководството на “Социално подмомагане”. Сигурен съм, че те също ще бъдат доволни от този проект, който се реализира, заедно с центровете за настаняване от семеен тип, чието изграждане ще започне през следващата година.”

“Има много рискови групи, които се нуждаят от превантивна консултация от различни видове специалисти, както и деца в двете възрастови групи – от 0 до 3 и от 3 до 7 г., които се нуждаят от постоянно консултиране и медицински грижи. Избрахме това място, тъй като сградата до 1995 г. е била детска градина, след това поради намаляване броя на децата е използвана за други нужди – уточни зам.-кметът Иванка Сотирова. – Мястото е много благоприятно. То се намира в близост до социалния дом “Незабравка”, кварталът е доста оживен, но в същото време мястото е тихо. Проектът е на стойност 1 милион и 800 хиляди лева. За 1,113 млн. лв. са строителните дейности. Те трябва да приключат до май 2013 г., за да може във времето да текат и другите процедури и да се набират екипите, които ще работят тук. С този Общностен център ще бъдат удовлетворени едни големи потребности на населението, нуждаещо се от този вид услуги. Ще се създадат и нови работни места. В детската градина към Центъра (в досегашната сграда) може да има до 4 групи деца. Сградата ще бъде газифицирана и ще отговаря на всички съвременни изисквания за комплексно обслужване. Първата копка се прави за новото тяло. В него ще бъдат разположени всички кабинети на медицинските услуги, които ще се провеждат. Персоналът ще бъде от 32-ма човека.

Министър Тотю Младенов на свой ред каза следното: “Много се радвам, че с Община Стара Загора и с г-н кмета успяхме да направим така, че днес да има първа копка на този Общностен център. Близо 5000 дечица и техните родители ще могат да се възползват от интегрираните услуги тук – детска ясла, детска градина, здравни и социални консултации за деца с увреждания. Изключително важен проект. Друг такъв център в Старозагорска област ще има в Чирпан, който е готов – догодина предстои обзавеждането му и назначаването на персонала, и започваме да правим услугите там. С помощта на социалните служби се надявам старозагорският Общностен център да се използва по най-рационалния начин. Задачата пред нас е първите услуги да започнем да ги развиваме още от 1 юни – за Деня на детето. Центърът е не само за деца с някакъв вид увреждания, но и за деца, чиито родители са по-бедни, за деца от други етноси, изобщо за деца в риск. Услугите тук ще са здравни и социални, ще има психолози, здравни и социални работници.”

Живко Тодоров спази новата традиция да не се разбива бутилката с шампанско в кофата на багера, и я подари на багериста.

Министерството на труда и социалната политика изгражда 70 общностни центъра в цялата страна за деца със здравни проблеми от 0 до 3 и от 3 до 7 години. В тях над 100 хиляди българчета от най-ранна възраст и техните родители ще получават социални и здравни консултации и помощ. Стойността на проекта е 40 милиона евро за инфраструктура, оборудване и първоначална издръжка, осигурени със заем от Световната банка. Центровете почти навсякъде вече са изградени. За 2013 г. остава да бъдат оборудвани и да бъде назначен персоналът в тях, така че да започнат да работят от пролетта. Общините участват в проекта с малко съфинансиране, което поема таксите за детските градини и ясли. МТСП ще издържа услугата за период от 2 години, след което издръжката ще се поеме от общините. Консултациите ще се извършват от различни специалисти – интернисти, детски лекари, ортопеди, кинезитерапевти, ендокринолози и др., които ще съдействат на семействата на заболелите деца. Ще се води и пренатална работа с бъдещите майки.


* * *
Министър Тотю Младенов и кметът Живко Тодоров откриха по-рано днес и ремонтираната сграда на Дома за стари хора на Старозагорските бани. Реконструкцията е по проект „Красива България” и е на стойност 520 000 лв., от които 120 000 лв. е съфинансирането от Общината. Капацитетът на Дома е 101 души, като към момента поради извършвания ремонт в него са настанени 86 възрастни хора.

“С ремонта на Дома Община Стара Загора ще има реални ползи, тъй като са подобрени условията за живот на възрастните хора, пестят се разходи за отопление вследствие на добрата изолация и работещите тук ще се трудят при по-добри условия”, посочи Живко Тодоров. Кметът отбеляза и добрата работа на фирмата-изпълнител, която в срок и качествено е извършила ремонта.

Министър Младенов сподели, че през последните три години в Стара Загора са инвестирани 1,6 млн. лв. по проект „Красива България”, като 400 000 лв. е съфинансирането от Общината. Той поздрави екипа на „Красива България” и на Общината за добре свършената работа в Дома на Баните. Преди няколко седмици Община Стара Загора спечели и проекта „Помощ в дома”, който е за лични асистенти за хора с увреждания. Тотю Младенов съобщи още, че служителите, които работят в домовете с делегирана от държавата дейност, ще получат 10-процентно увеличение на заплатите от началото на 2013 г.


*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн