Документалният филм за Мина и Яворов направи фурор и в Париж. На ред е следващият – за Лора

STZAGORA.NET

Тодор Иванов

С огромен успех е преминала на 10 ноември и парижката премиера на документалния филм “Тя мина. Мина” на режисьорката Уляна Матева, по сценарий на Румяна Лечева, с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов. Продуцираната от Фондация “Яворов” 45-минутна лента, за която писахме тук и тук, е обрала аплодисментите на препълнената зала “Монмартр” във френската столица. Това съобщи днес пред медиите в Стара Загора председателят на Фондация “Яворов” и главен уредник на къщата-музей на поета в Чирпан Тодор Иванов. Филмът е бил перфектно преведен на френски от старозагорката Дима Динкова.

В началото на януари 2013 г. филмът ще бъде представен във Варна и Димитровград.

Фондация “Яворов” работи по проект “Чирпан – градът на българския световен поет Пейо Яворов” на стойност между 40 и 80 хил.лв. В неговите рамките ще бъде издаден приносен труд за автора на “Две хубави очи” на доц.д-р Милкана Бошнакова, която първа е разчела личния дневник на поета. Ще се появят и III и IV том на многотомника, подготвян в издателство “Захари Стоянов” от Иван Гранитски.

В края на октомври 2013 г. пред публика ще бъде представен следващият филм на същия авторски колектив – този път за Лора – любимата съпруга на Яворов, възпитаничка на католическия пансион “Нотър Дам дьо Сион” в Париж. На 30 ноември 2013 г. се навършват 100 години от трагичната вечер, в която тя, едва 27-годишна, се самоубива от болезнена ревност към поета, за когото е омъжена от 14 месеца и половина. Година по-късно Яворов също слага край на живота си.

Първите кадри от новия филм, който ще е със заглавие “Душата ми е стон” вече са заснети в Париж този месец. Те са посветени на парижкия период на Лора. “Открихме неща, които не се знаят в България”, съобщи по този повод сценаристката Румяна Лечева.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн