Документален филм за Мина Тодорова ще разкрие нови моменти от връзката й с Яворов навръх 20-годишнината на едноименната фондация

STZAGORA.NET
С премиерата на документален филм за любимата на големия български поет Пейо Крачолов Яворов – Мина Тодорова, ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването в Чирпан на фондация “Яворов”, съобщи днес в Стара Загора председателят й Тодор Иванов (в средата на втората снимка), заедно с художника Владимир Кондарев (вдясно) и председателя на Общинския съвет в Чирпан Христо Стефанов (вляво). 45-минутният филм с режисьор чирпанлийката Уляна Матева (дъщеря на Павел Матев), сценарист Румяна Лечева и оператор Светлозар Недев, наречен “Тя мина. Мина” ще видят най-напред зрителите в Елена, родният град на Мина, още на 22 май. Премиерата му в Казанлък е на 28 май в дома на Чудомир по покана на кмета г-жа Галина Стоянова, в Пловдив – на 29 май, в Стара Загора – на 30 май, по покана на Фондация “Пламък” и нейния председател Трифон Митев, а в Чирпан – на 1 юни – празника на Фондация “Яворов”. Филмът е направен по време на поклонническо пътуване на 15 октомври 2010 г. до гроба на Мина в Булон Бианкур, Франция (квартал на Париж с големината на Стара Загора по пътя за двореца Версай, където Мина почива от туберкулоза едва 20-годишна).

“Това пътуване се случи благодарение на една невероятна българка – Елена Волева-Равол, която е член на Алианс “Франция-България” и която от 30 години полага всяка седмица червени рози на гроба на Мина – каза Тодор Иванов. – Тя ще пристигне в Чирпан на 20 май заедно с председателя на Съюза на френските писатели Оливие Базан по покана на Фондация “Яворов”.

Заглавието на филма е взето от Яворовия поетично-философски дневник от 1910 г., от парижкия му период. Продуцент на лентата е Фондация “Яворов”, с помощта на чирпанлията Валентин Ангелов, старозагорците Румен Райков и Трифон Митев, и общините в Чирпан и Елена. Съдействие точно в нужния момент е оказал и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Филмът ще бъде преведен и с него представители на фондация “Яворов” ще гостуват през октомври т.г. в Булон Бианкур по покана на кмета му г-н Баге.

Благодарение на Оливие Базан само след 2 месеца Яворов ще бъде преведен отново на френски (един от 25-те езика, на които е излизал досега), като книгата ще съдържа избрани стихове на поета.

Интересни моменти от работата по филма разкри сценаристката му Румяна Лечева (на снимката) – журналистка, шеф на пресклуба на БТА в Стара Загора. “В Народната библиотека “Св.Св.Кирил и Методий” в София има две папки – едната е надписана “Мина Тодорова”, а другата – “Минка”, разказа тя. – През годините изследователите на Яворов не са успели да отворят втората. В нея тя е открила три неизвестни досега документа, останали извън фокуса на изследванията на Мирослава Кортенска и Михаил Кремен. Те ще бъдат показани във филма. Той е сниман в Париж, в София, в Чирпан и в Елена. В него за Мина разказват Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, проф. Михаил Неделчев и Тодор Иванов. За пръв път става дума за Христо Момчилов от Елена, който за пръв път е поискал официално ръката на Мина, но тя му е отказала. Христо Момчилов е френски възпитаник, завършил 7 специалности в Сорбоната – нещо уникално за онова време. Той много дълбоко обича Мина и накрая завещава всичко, което има, на общината. Така град Елена е електрифициран, голямата му къща в центъра е превърната в туристическа атракция, оставил е много пари за културата на своя град. Във филма се разкрива и други неизвестни факти – че Мина е посветила свои стихове на Яворов, че е била добра пианистка, вземала е уроци при прочутата Мара Черен в началото на ХХ век, и е изнасяла хубави семейни концерти на пиано. Извън лентата обаче, за да не отклонява фокуса от романа Мина-Яворов, е останал фактът, че на метри от гроба на Мина е погребан прочутият художник Амедео Модилиани.”

Фондация “Яворов” е основана от 40 видни граждани на Чирпан през пролетта на 1992 г. На 31 май в двора на Къща-музей “Яворов” се събират тогавашният й директор Димитър Данаилов, художникът Петър Цинцарски, проф.Иван Радев от Великотърновския университет, доц.д-р Димитър Михайлов, поетесата Виолета Христова, преподавателят по математика Христо Тилев, Грета Дженева, бизнесмени. Учредената на този ден фондация става първата в Старозагорска област. Регистрирана е през октомври същата година в Старозагорския окръжен съд. Идеята за нея идва 4 месеца по-рано, през януари 1992 г., на среща на интелектуалци в култовото заведение “Зографа” в Тянковата къща, където по това време е направена изложбена зала. Предложението за фондация “Яворов” прави Димитър Михайлов, разказа Тодор Иванов.

“Днес, 20 години по-късно, можем да кажем, че тя изпълнява всичко онова, което приехме в устава й на 31 май”. Изключително полезни през тези години за нея бяха личности като Никола Манев, Виолета Христова, Трифон Митев, Димитър Михайлов, арх.Любомир Нейков и много други”, отбеляза Тодор Иванов. Фондацията организира пленери по живопис, включително международни, поетични вечери, научни конференции.

Боян Нелюдов е бил псевдонимът, който поетът Пейо Крачолов е замислял за себе си, преди да отиде в София с новите си дрехи и новите си стихове, след като, без да го пита, Пенчо Славейков го е подписал за пръв път като Яворов, разказа Тодор Иванов. Този псевдоним – Боян Нелюдов, е бил записан три пъти във втория му анхиалски бележник (от Анхиало, днес Поморие, където е работил поетът), издаден преди 3 години. Това излиза сега на бял свят чрез книгата на доц.Димитър Данаилов “Поетът Яворов”, чиято премиера ще бъде на празника на фондацията на 1 юни в 17.20 ч. в Чирпан. Но тъй като публиката вече го е харесала като “Яворов”, псевдонимът “Нелюдов” е останал нереализиран.

След като поетът не е бил издаван повече от 30 години, фондацията, заедно с Иван Гранитски, Михаил Неделчев и др. е инициирала издаването на 7-томник с произведенията му, от който досега са излезли 2 тома с поезията и прозата му. Сега предстои да излезе и третият том – с драмите му. Последната книга от уникалния 7-томник се очаква да излезе през 2013 г.

Фондация “Яворов” е инициирала Есенните празници на изкуствата, които се провеждат в Чирпан от 10 години насам, заедно с Никола Манев през 2000 г. Установени са добри връзки с община Поморие, с община Елена, Димитровград, Скобелево и Разлог. Контактите с тях разкриват Яворов и Мина в нова светлина, дават ценен нов поглед върху живота им, отчете Тодор Иванов.

Лауреатите на ежегодния Национален конкурс за рисунка на деца от 8 до 12 клас под надслов “Недорисуван свят” на името на без време отишлата си от този свят Василия Стоилова, “последната клонка от рода на Яворов”, ще бъдат наградени на 1 юни, на празника на Фондацията. Негови организатори са Алианс “Франция-България”, Фондация “Яворов” и Общинския съвет в Чирпан. Първата награда ще бъдат бои на Василия Стоилова, дарени от майка й Явора Стоилова, е новината, свързана с този конкурс. Председател на журито е изкуствоведът д-р Марин Добрев.
*

бутон за социални мрежи

1 коментар on “Документален филм за Мина Тодорова ще разкрие нови моменти от връзката й с Яворов навръх 20-годишнината на едноименната фондация”

  • Венета Георгиева wrote on 9 май, 2013, 15:58

    За огромно съжаление съм пропуснала да гледам документалния филм за Мина и Яворов. Наскоро бях в Елена и посетих много забележителности, между които и родната къща на Мина Тодорова. От уредничката научих, че Мина е посветила на Яворов стихове, написани на немски език. Ще бъда много благодарна, ако някой може да ми подскаже къде и кога мога да видя филма и къде мога да открия тези стихове.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн