Честваха 100 години електрификация в Старозагорския регион

STZAGORA.NET

100 години от началото на електрификацията на Старозагорския регион бяха отбелязани днес в НТС-Стара Загора. В честването, преминало с презентация на днешните фирми в сферата на местното електропроизводство, електроразпределението и електроснабдяването и ознаменувано с фотоизложба на Цветан Четъшки, участваха доц. д-р Владимир Заманов – председател на Управителния съвет на НТС – Стара Загора, инж.Стоян Петров – изп.директор на “ЕСО” ЕАД Мрежов експлоатационен район – Стара Загора, инж.Стефан Заманов – член на Управителния съвет на EVN България, инж.Валентин Марков – директор ПТВ в “Мини Марица-изток” ЕАД, инж.Пеньо Пенев – директор на Дирекция “Ремонти” в ТЕЦ “Марица-изток 2″ ЕАД и инж.Никола Даскалов – началник на Каскада “Копринка” към “Енерго-Про България” ЕАД.

Отляво надясно: инж.Георги Димов, доц.д-р Владимир Заманов, инж.Стоян Петров, инж.Стефан Заманов, инж.Валентин Марков, инж.Пеньо Пенев и инж.Никола Даскалов.

Инж.Георги Димов, председател на Съюза на електроинженерите, презентира историята и днешните участници в пазара на електропроизводството и електроразпределението в региона. (Пълният текст на доклада му следва по-долу.)
Инж.Пеньо Пенев съобщи за наличното инвестиционно намерение на Българския енергиен холдинг и ТЕЦ “Марица-изток 2″ да изградят новите два, отдавна чакани енергоблока на централата – 9-ти и 10-ти, като в момента търсят стратегически инвеститор (повече по темата – в отделна наша публикация).

МИНАЛОТО:

Презентация на инж.Георги ДИМОВ:
НАЧАЛОТО

Начало на обществената електрификация в Старозагорска област поставя АД ”Победа” – гр. Казанлък на братя Стайнови и Хаджигенчеви, основано през 1912 г. Дружеството започва изграждането на ВЕЦ „Енина”, чрез която през 1914 г. започва електроснабдяването на Казанлък. Дружеството е с изцяло български капитал и специалисти.

Електрификацията на Стара Загора се извършва от смесено дружество ”Светлина” ООД с участието на Общината, Кооперация”Енергия” и Популярна банка – 1929 г.

Електрификацията на гара Раднево започва кооперация „Светлина” през 1932 г.с построяване на дизелова централа.

След влизане в сила на „Наредба-закон за електрификацията на България” през 1935г. страната е разделена на 7 електрификационни области. Старозагорска електрификационна област включва 7 околии с население 437 хил.души.

1938 г.започва електрифицирането на гр.Чирпан и с.Раднево.

През 1939г. влиза в експлоатация ТЕЦ „Мариино” (”Марица 1”) с котли, пригодени за изгаряне на нискокалорични въглища. От нея се доставя ел.енергия до цялата Старозагорска електрификационна област. Освен електропроизводствени мощности се изгражда електропреносната и електроразпределителна мрежа. В Стара Загора е изградена подстанция ”Зора” през 1938 г., а в Казанлък – подстанция „Казанлък” през 1939г.

През периода 1947-1970 г. енергетиката на България преминава към централно планиране. В началото на 50-те години на 20 век в Старозагорска област са изградени ВЕЦ ”Копринка” и ВЕЦ ”Стара Загора”. През 1960г. започва производството на лигнитни въглища от находището „Марица-изток” с изграждането на рудник „Трояново–1”. През септември 1960 г. е въведена в действие първата турбина с мощност 50 MW в ТЕЦ ”Марица-изток 1”, с което се слага начало на изграждането на големи термични централи в България. В периода 1966–1969 г. започва изграждането на първия етап на ТЕЦ „Марица-изток 2”, включващ 4 енергоблока по 150 MW. Въглищата за централата се доставят от рудник „Трояново-север”.

С влизане в сила на Закона за електростопанството през 1948 г. се поставя началото на единна електрификационна система с централизирана организация и унификация на енергийните съоръжения – електропроводи високо, средно и ниско напрежение; ел.подстанции и трафопостове. Управлението на националната енергийна система се осъществява от Централно диспечерско управление, териториални и районни диспечерски служби.

В края на 1970 г. е осъществена електрификация на 93,9% от селищата в България, в които живее 99,6% от населението, с което извършена пълната електрификация на страната.

Периодът 1970-1989 г. е върхов етап на енергетиката в условията на централно планиране.

През 1976 г. в е създаден СМЕК „Марица-изток” – Раднево. През 1985 г. започва разширението на ТЕЦ „Марица-изток 2” с 4 енергоблока с обща мощност 850 MW, с което централата става най-голямата термична централа в България. В периода 1978-1981 г. е изградена ТЕЦ „Марица-изток 3” с 4 енергоблока с обща мощност 840 MW. Централата работи с лигнитни въглища от рудник „Трояново 3” по схема за директно изгаряне на горивото.

Изградени са десетки километри нови електропроводи високо напрежение – 400 kV, 220 kV и 110 kV, нови подстанции, стотици километри въздушни и кабелни електропроводи средно и ниско напрежение, както и нови трансформаторни постове, с което се повишава сигурността и качеството на доставената до клиентите електроенергия.

За електрификацията на България периодът след 1989 г. е преходен от централно планиране към пазарна икономика.

През 1992 г.е създадена Националната електрическа компания, която обединява всички дейности по производство, пренос, разпределение и продажби на енергия. На територията на Старозагорска област работят ТЕЦ „Марица-изток 1”, ТЕЦ „Марица-изток 2” , ТЕЦ „Марица-изток 3” , ВЕЦ група „Родопи” и клон „Електроснабдяване” – Стара Загора .

През 2000 г. започва преструктурирането на енергийния сектор в България. От “НЕК” ЕАД се отделят дейностите по електропроизводство и разпределение на електрическата енергия на ниво средно и ниско напрежение. На територията на области Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол се създава „Електроразпределение – Стара Загора” ЕАД. Преносът на електрическа енергия до потребители ниво високо напрежение и електроразпределителните дружества в области Стара Загора и Сливен се извършва от Електропреносен район Стара Загора – част от Предприятие „Мрежи високо напрежение” към “НЕК” ЕАД.

На територията на Старoзагорска област след 2000 г. продължава изграждането на нови електропроизводствени мощности, както и реконтрукция и рехабилитация на съществуващите. В периода 2006-2011 г. е изградена нова термична централа – ТЕЦ “AES Гълъбово” с обща мощност 670 MW, с гориво лигнитни въглища от Мини „Марица-изток”.

Започва производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. През 2011 г. влиза в експлоатация парк „Бузлуджа” на „Ветроком” ООД с обща мощност 72,5 MW. Изграден на билото на Стара планина на височина 1400 м, ветропаркът обхваща 29 ветрогенератора с единична мощност 2,5 MW. Развива се изграждането и на фотоволтаични централи с различна мощност.

Нека разгледаме по-детайлно съвременното развитие на дружества от Старозагорски регион в областите въгледобив, производство, пренос, разпределение и продажби на ел. енергия.

„Мини Марица–изток” е в началото на технологичния процес за производство на електроенергия от топлоелектрическите централи в комплекса „Марица–изток”.

„Мини Марица-изток” ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100% държавно имущество, регистрирано през 1993 г.

Въглищата, добивани тук, са най-значимият собствен енергиен ресурс в Република България. В „Мини Марица-изток” ЕАД се разработват три открити рудника – „Трояново-1”, „Трояново-север” и „Трояново-3” с продуктивна площ около 240 квадратни километра. Захранват се четири топлоелектрически централи за производство на електроенергия: ТЕЦ „Марица-изток 2” ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3” ЕАД, ТЕЦ „AES Гълъбово” и единственото в България предприятие за производство на ел.енергия и на брикети – „БРИКЕЛ” ЕАД – Гълъбово. От добиваните въглища се произвеждат над 32% от електроенергията в страната.

Тежкото минно оборудване включва роторни и верижни багери, насипообразуватели, гумено-лентови транспортьори и задвижващи и обратни станции за тях. Основна част от тежкото минно оборудване са роторните багери – общо за дружеството 26 на брой.

В добивните участъци на трите рудника работят 6 верижни многокофови багера и 12 насипообразувателя.

Наличните запаси от въглища в находището обезпечават добив до 35 млн. тона годишно, което дава възможност да бъде обвързан животът на съществуващите и новите електрогенериращи мощности за времето до 2060 г.

Електрозахранването на консуматорите в дружеството днес се осъществява чрез 28 подстанции и прилежащите им електропроводи.

„Мини Марица-изток” ЕАД ежегодно инвестира средства за повишаване на енергийната ефективност на производствените мощности и помещения, съгласно предписанията на експертното обследване. В момента по европейски програми (70% от разходите са от Фонд «Козлодуй») се изпълняват:

1. Рехабилитация на подстанции и изграждане на нови силови трансформатори в два от рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД.

2. „Проектиране, доставка и монтаж на съоръжения и оборудване за онлайн контрол на натоварването на лентовите транспортьори и багерите в „Мини Марица-изток” ЕАД и рехабилитация на системата за електрозахранване.

3. Проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на комуникационна среда на територията на „Мини Марица- изток” ЕАД

Предстои доизграждане на оптична комуникационна среда на територията на “Мини Марица-изток” ЕАД чрез мълниезащитни въжета по мрежа 110 кV с вградени оптични влакна.

“БРИКЕЛ“ ЕАД е регистрирано през 2000 г. Дружеството обединява в структурата си първата централа от Източно-маришкия енергиен комплекс – ТЕЦ „Марици-изток 1” и единствената в страната фабрика за производство на брикети – „Брикетна фабрика” ЕАД.

КЛОН “ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО” е правоприемник на ТЕЦ “Марица-изток 1″ и по същество е топлоелектрическа централа. Строителството й се извършва на два етапа. През първият етап от 1959-1962 г. е построена топлофикационната част, състояща се от:

* шест барабанни парогенератора,
* четири турбини тип
* Сушилен цех за предварително подсушаване на въглищата.

През втория етап, който обхваща периода от 1963-1964 г., е построена кондензационната част на централата, състояща се от два блока по 150 MW с четири правотокови парогенератора и две турбини.

През 1998 г. се преминава на нова схема: гориво – състоящо се от сурови въглища и обогатено енергийно гориво.

Турбините ВПТ 50-4 осигуряват топлина за производство на брикети за бита и топлофикация в град Гълъбово. В продължение на няколко години дружеството изпълнява и социални ангажименти – осигурява безвъзмездно парно отопление за редица обществени сгради в Гълъбово, сред които училища и детски градини.

КЛОН БРИКЕТОПРОИЗВОДСТВО – През 1958 г. започва изграждането на Брикетна фабрика. През 1961 г. фабриката е пусната в редовна експлоатация с производствена мощност 600 хиляди тона годишно производство на брикети, а през 1969 г. е завършен целият проект и е достигнато производството на 1,6 млн.т брикети.

През 1997 г. фирма „Енергопроект” ЕАД и „Минпроект” ЕАД – София разработват и пускат в действие новата линия за обогатено енергийно гориво към Електропроизводство. По този начин отпада сушилният цех към централата. Средногодишно производството на обогатено енергийно гориво е около 550 000 тона. От 2004 година се внедрява и пуска в действие нова линия за въглища за външни консуматори. Днес средногодишното производство на брикети е около 200 000 тона.

През месец юни 2011 година „Брикел” ЕАД получи комплексно разрешително, което дава възможност за работа на централата с мощност до 120 мегавата, а през февруари 2012 година бе издаден акт 16 за изградената СОИ. Инсталацията покрива напълно изискванията, залегнали в новото комплексно разрешително.

„ТЕЦ Марица-изток 2” е еднолично акционерно дружество с капитал, собственост на Български енергиен холдинг. Предметът на дейност е производство на електрическа енергия, както и строителна и ремонтна дейност в областта на електроенергетиката и топлоенергетиката.

„ТЕЦ Марица-изток 2″ ЕАД е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД. Централата е изградена е върху площ от 512 хектара в непосредствена близост до с. Радецки, а на изток от нея се намира язовир “Овчарица”.

„ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД се състои от осем генериращи блока с изградени сероочистващи инсталации (СОИ) с ефективност над 94%. Преди инсталирането на новите съоръжения централата работи с обща мощност от 1450 МW, но след извършената рехабилитация мощността достига 1600 MW. Животът на съоръженията е увеличен с 25 години.

От 2005 г. в „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД е в сила Комплексно разрешително за експлоатация на действащи инсталации и съоръжения, намиращи се на територията на централата. Дружеството притежава защитен сертификат по ISO 14001:2004 .

За да отговори на европейските изисквания за чиста околна среда и да оптимизира работата на съоръженията, „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД завърши два мащабни проекта – „Рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 1 и 2, 3 и 4, модернизация на блокове 6 и 8” и „Изграждане на сероочистваща инсталация на блокове 5 и 6”. Политиката на дружеството е насочена към ограничаване на замърсяването от вредни емисии във въздуха, водите и почвите, както и управление на отпадъците.

През декември 2011 г. завърши изграждането на абсорбера на блокове 5 и 6 и успешно бе подаден димен газ към съоръжението. Това е третият етап от реализиране на мащабния проект „Изграждане на сероочистваща инсталация за блокове 5 и 6”. Коминът е с височина 135 метра и е изработено от GRP-материал, който се състои от полиестерна смола, кварцов пясък и стъклени влакна. Материалът е киселиноустойчив и не подлежи на топене или разтваряне при номинални температури на димния газ. Тази технология бе приложена и при изграждането на сероочистващите инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4, 7, 8. Изграждането на сероочистваща инсталация (СОИ) на блокове 5 и 6 оказва благоприятен ефект върху здравето на населението в района, флората и фауната, като ефективността на съоръжението е над 94%. Успешното му осъществяване гарантира осигуряването на непрекъснатата работа на базов товар на „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД при най-ниска себестойност на електроенергията.

Енерго-Про е уреден в Република Чехия през 1994 г., като един от водещите инвеститори в хидроенергетика в региона. Ключовите направления в дейността на компанията са инвестиции и експлоатация в производството на хидроенергия, търговия с електрическа енергия и електроразпределителни услуги.

Понастоящем Енерго-Про развива дейност в Република Чехия, България, Турция и Грузия. Общата инсталирана мощност на съоръженията е над 800 MW, която включва 12 ВЕЦ в Чехия, 8 в България, 15 в Грузия, 5 в Турция и 1 газова електроцентрала в Грузия. Осигурява екологично производство на енергия от 4.00 TWh годишно. Енерго-Про има 1,1 милиона клиенти на електроснабдяването в България. В дружеството са заети повече от 8000 души.

Енерго-Про България ЕАД е създадено през 2000 година, като 100% от капитала на дружеството е собственост на компанията “Енерго-Про” АД със седалище в гр. Свитави – Чехия.

С обща инсталирана мощност от 103 МВ и средна годишна продукция в размер на 255 000 МВтч, Енерго–Про България ЕАД към момента е най-големият частен производител на електрическа енергия от водноелектрически централи (ВЕЦ) в страната.

Понастоящем компанията притежава и експлоатира общо 8 ВЕЦ, обединени в 3 каскади на територията на България. Това са: Каскада „Санданска Бистрица”- с 3 ВЕЦ, Каскада „Петрохан”- с 3 ВЕЦ и Каскада „Копринка” – с ВЕЦ „Копринка” и ВЕЦ ”Стара Загора” от 2002 г.

ВЕЦ „Копринка“ е подязовирна централа, построена на язовир „Копринка“, с инсталирана мощност 7 МВт и средногодишно производство на електроенергия от 13 млн. квтч. Оборудвана е с една водна турбина тип “Каплан”, разчетен напор 36 м, максимален дебит 30 куб.м/сек.

ВЕЦ „Стара Загора“ е с инсталирана мощност 22,4 МВт и средногодишно производство на електроенергия от 54 млн. квтч. Оборудвана е с две водни турбини тип “Францис”, разчетен напор 135 м, максимален дебит 20 куб.м/сек.

Енерго-Про България ЕАД прилага в дейността си Интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международно признатите стандарти ISO 9001:2008 и OHSAS 18001:2007. Компанията има внедрена и Система за управление на околната среда съгласно стандарт ISO 14001:2004

През 2012 г. Eнерго-Про България ЕАД подписа Договор за покупко-продажба на акции за придобиване на 100% от капитала на ВЕЦ “Енергия Холдинг” ЕАД. С придобиването на ВЕЦ “Енергия Холдинг” ЕАД, Eнерго-Про България ЕАД ще прибави към портфейла си шест водноелектрически централи с обща инсталирана мощност близо 63 MW.

“ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР” ЕАД е дъщерно дружество на НЕК ЕАД, създаденo на 04.01.2007 г. Електроенергийният системен оператор осъществява единното оперативно планиране, координиране и управление на електроенергийната система на Република България. Дружеството осигурява съвместната работа на българската електроенергийната система с електроенергийните системи на други страни. Неговите ангажименти са свързани с експлоатацията, поддръжката и надеждното функциониране на електропреносната мрежа, поддържането на спомагателни мрежи и ремонтни дейности и услуги в областта на енергетиката. Компанията осъществява транзит на електроенергия

В структурата на ЕСО ЕАД влизат Централно диспечерско управление с четири териториални диспечерски пункта и тринадесет експлоатационни района.

Мрежовият експлоатационен район (МЕР) – Стара Загора е един от тринадесетте района, разположени на територията на Република България.

Електическата мрежа на високо напрежение е една от най-големите и гъсто развита в страната:
* 69 км на 400 kV
* 285 км на 220 kV
* 650 км на 110 kV

Към настоящият момент МЕР Стара Загора експлоатира 27 подстанции. Три от тях са системни подстанции с ниво на напрежение 400/220/110kV и 24 – с ниво на напрежение 110 kV/средно напрежение.

Ще разгледаме част от обектите на МЕР – Стара Загора с реализирани технически нововъведения през последното десетилетие.

Електрическа подстанция „Марица-изток” – Гълъбово – 400/220/110 /31,5kV – Командно–адмистративната сграда е въведена в експлоатация през 2009 г. През 2010 г е новоизградена и въведена в експлоатация ОРУ 400 kV. Рехабилитацията на ОРУ 220 kV ще бъде завършена през 2013-2014 г.

Електрическа подстанция ОРУ ТЕЦ „Марица-изток 2” 400/220/110 kV – Командно–адмистративната сграда е санирана по проект за топлоенергийна ефективност през 2011 г. ОРУ 220 kV е напълно рехабилитирана с подмяна на всички съоръжения през периода 2003 г.-2006 г. ОРУ 110 kV е напълно рехабилитирана с подмяна на всички съоръжения и саниране на железобетонни портали през периода 2007-2008 г.

В Електрическа подстанция ОРУ ТЕЦ „Марица-изток 3” 400/220/110/31.5 kV – ОРУ 220 kV е напълно рехабилитирано с подмяна на всички съоръжения през периода 2004– 2005 г. ОРУ 400 kV е напълно рехабилитирана с подмяна на всички съоръжения през периода 2001-2003 г. Оттук тръгват двата междусистемни ел. провода за Република Турция. През 2002 г. е въведен в експлоатациа Автотрансформатор 400/220 kV 800 MVA

В подстанция „Кольо Ганчев” – Стара Загора – 110/20 kV – през 2006 г. е извършена реконструкция на Предкилиен шкаф в ЗРУ 20 kV – Цифрово устройство за релейна защита, релета, вторична комутация. През 2007 г. е извършена реконструкция на командно-релейни табла на полета 110 kV в Командна зала.

В Подстанция “Самара” – Стара Загора 110/20/10 kV – от 2000 г. е в експлоатация Станция на телемеханика Т100 за телеуправление, телеизмерване и телесигнализация. Тя е единствената работеща система от този тип в България. Мониторинг и управление на съоръжения в ЗРУ 10 kV и ЗРУ 20 kV се осъществява чрез “Система за автоматизация и управление на подстанции” (SCADA) на фирма RoCon.

Групата EVN България е създадена след приватизация на енергийните дружества в Пловдив и Стара Загора в началото на 2005 г. и първоначално обхваща бизнес дейности в областите разпределение и продажба на електрическа енергия в Югоизточна България. От декември 2007 г. EVN България е активна и в областта на топлоснабдяването в Пловдив и Асеновград, а от 2009 г. реализира проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и осъществява дейност на свободния пазар на електроенергия.

През 2006 г. дружеството стартира въвеждането на нова модерна клиентскоориентирана структура в Югоизточна България чрез създаване на 39 регионални звена. В област Стара Загора бяха създадени 5 EVN Офиса, които обслужват всички клиенти на територията на областта: EVN Офис Стара Загора, EVN Офис Загоре, EVN Офис Радневo, EVN Офис Казанлък и EVN Офис Чирпан. В тях се предлага цялостен пакет от услуги – ново присъединяване на обекти, текущо обслужване по всички въпроси и изпълнение на инвестиционни дейности.

В Област Стара Загора EVN България поддържа ел. мрежа средно и ниско напрежение с обща дължина над 8350 км, 1879 трафопоста и възлови станции и обслужва около 200 000 клиенти. За периода 2005–2012 г. EVN България вложи 44,4 милиона лв. инвестиционна и ремонтна дейност. Над 688 км са новоизградените въздушни и кабелни линии средно и високо напрежение. Изградени бяха и 152 нови трафопостове и възлови станции.

През 2010 г. в сградата на EVN Офис Стара Загора дружеството откри нова модернизирана диспечерска зала, от която се управлява електроразпределителната мрежа в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Модерната техника позволява да се извършва и технически контрол на електроразпределителната мрежа на EVN България Електроразпределение. Новите системи за управление допринасят за по-бързото локализиране и отстраняване на авариите.
За периода 2005–2012 г. EVN България вложи над 1 милиард лева инвестиции в енергийната инфраструктура на България и постигна намаляване на мрежовите загуби под 11% и намаляване на авариите по мрежата на EVN с 39%.

Изгради най-модерната когенерационна централа за топло- и електроенергия на Балканите в Пловдив, модерен денонощен телефонен център за връзка с клиенти и две модерни диспечерски звена: в Пловдив и Стара Загора.

През 2011 г. стартира проект за дистанционно отчитане на електроенергия в жилищни блокове в кв. „Три чучура-север”. Проектът продължава и през 2012 г. и обхваща 3 трафопоста с 998 електромера в блокове в кв. „Три чучура-север”. Сред резултатите от проекта са намалени технологични загуби от 18,12% до 4,98% (5), ограничаване на предоставената мощност според договорената и ежедневен енергиен баланс.

Отговорни към обществото:

През април 2011 г. дружеството стартира проект „EVN Горичка” с цел възстановяването на 30 декара горски фонд в местността Дъбрава край Стара Загора. Проектът продължава до 2013 г.

През 2011 г. на територията на РИОСВ Стара Загора EVN България монтира 66 платформи за щъркелови гнезда и 270 защитни изолации на територията на КЕЦ Елхово в резултат на съвместната дейност с БДЗП по проект “Защита на царския орел и ловния сокол”.

През есента на 2011 г. EVN България откри изцяло обновения учебен център на дружеството в Стара Загора, като инвестира над 200 хил. лв. в модернизирането му.

Друг социално отговорен проект на дружеството е програмата за обучение „Енергийна ефективност в училищата”, в рамките на който партньори на компанията досега са общо 5 училища в Област Стара Загора.
* * *
Тази кратка презентация е своеобразен мост от миналото към настоящето и бъдещето на електрификацията в Старозагорска област. Трудно е да се обхванат всички събития, изградените енергийни обекти и дейността на хиляди инженери, техници и работници в продължение на 100 години. Но поглеждайки от миналото към настоящето, виждаме как електричеството е променило коренно облика на региона и живота на хората. Бъдещето на енергетиката в Старозагорска област се основава на постиженията и богатия опит от миналото и настоящето. Това бъдеще ще бъде създадено с мечтите и проектите на десетките енергийни мениджъри и изградено с труда на хиляди специалисти и работници от въгледобива, енергопроизводството, преноса и разпределението на ел. енергия от Старозагорска област, превърнали професията си в своя съдба.
*

социални мрежи

1 коментар on “Честваха 100 години електрификация в Старозагорския регион”

  • Obysov Vitaly wrote on 21 ноември, 2012, 7:17

    VERY INTERESTING! Hi to mr. Dimov Georgy !


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн