Нови 11 камери ще следят за превишена скорост в региона, съобщи началникът на сектор “Пътна полиция” в Стара Загора ст.инспектор Пламен Момчев

STZAGORA.NET

Нови 11 стационарни камери ще бъдат разположени по пътищата в Старозагорския регион през следващата година, съобщи пред медиите днес началникът на сектор “Пътна полиция” към ОД МВР – Стара Загора ст.инспектор Пламен Момчев (на снимката горе) по повод предстоящия в неделя Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Превишената скорост ще се регистрира автоматично на разклона за с.Оряховица (където водач е хванат да прелита с над 200 км/ч, с което си заработил 1500 лв. акт), на АМТ “Тракия” при бензиностанцията на OMV край Чирпан, край Крън, в Стара Загора и на други места, както и от подвижни камери в коли. Ще продължи практиката една камера да се мести в няколко кутии на различни пътни участъци. Ще продължи и засиленият контрол не само за шофиране в нетрезво състояние, но и за употребата на наркотични вещества от хората зад волана, за което на разположение на “Пътна полиция” е специална апаратура.

23 206 души – колкото населението на цял град, са загинали по пътищата на страната от 1990 до 2011 г., а ранените са 177 108, съобщи още ст.инсп. Момчев.

През 2011 г. на територията на ОДМВР – Стара Загора загиналите до 24-годишна възраст са 9, ранените – 127. Тази година до края на октомври при ПТП са загинали 27 и са ранени 354 души. В сравнение с миналата година загиналите са с 11 по-малко, а ранените – с 8. Броят на тежките ПТП е намалял с 24.

На първо място сред нарушенията на водачите е движението с превишена и несъобразена скорост. На второ – отнемането на предимство, на трето – употребата на алкохол зад волана.

Благоприятно влияние върху пътната аварийност е оказало въвеждането в експлоатация на новия участък от магистрала “Тракия” от Стара Загора до Нова Загора. В резултат на това произшествията по печално известния път II-66 между двата града са сведени до минимум.

Дните от седмицата с най-много ПТП-та са събота, петък и вторник. В светлата част от денонощието са станали 210 ПТП с 21 убити и 275 ранени, в сумрак – 11 ПТП с 4 убити и 13 ранени и нощем – 51 ПТП с 2-ма убити и 55 ранени.

“Приканваме гражданите на 18 ноември да се замислят за опасностите в пътното движение и как да се предпазват от тях. Нека всички си спомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка кога преи злополуката и от кого не е било направено навреме вярното действие, за да бъде предотвратено нещастието. На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките си и извършените опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение”, каза още началникът на КАТ.
* * *

С беседа и презентация на тема безопасност на движението днес и ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан” отбелязаха Световния ден в памет на жертвите от катастрофи по пътищата – 18 ноември. Събитието уважиха областният управител Недялко Недялков и началникът на Инспектората по образование Татяна Димитрова.

„Опасностите по пътя не са нито природно бедствие, което не може да бъде спряно, нито цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Затова нека спрем войната по пътищата. Нека на този ден си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им! Нека благодарим и на хората, които всеки ден се борят за спасяване на живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия”, заяви в обръщението си към учениците областният управител.

С минута мълчание в памет на загиналите в тежката катастрофа през 2009 година дванайсетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан”- Пламен, Тодор, Иван и Павел, и поднасяне на цвета пред паметната им плоча в двора на гимназията, ученици и институции изразиха своята съпричастност към един от най-наболелите проблеми в целия свят.

*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн