БЕХ и ТЕЦ “Марица-изток 2″ търсят стратегически инвеститор за два нови блока на централата

STZAGORA.NET

Инж.Пеньо Пенев

Българският енергиен холдинг и ръководството на ТЕЦ “Марица-изток 2″ имат инвестиционното намерение за изграждането на очакваните два нови енергоблока – 9 и 10, съобщи днес в Стара Загора директорът на Дирекция “Ремонти” в централата инж.Пеньо Пенев. Площадката е определена, каза той. Блоковете ще бъдат с повишена мощност – 250-280 мегавата всеки, тъй като възможностите на оборудването вече са много по-големи от това, което е било. Така че със същото паропроизводство на котли от 670 тона, които също ще бъдат нови, вече ще могат да се постигнат до 280 мегавата на всеки блок.

В момента се проучват възможностите на “Мини Марица-изток” ЕАД дали могат да захранят с лигнитни въглища бъдещите два нови блока.

Търси се стратегически инвеститор, който да изгради тези блокове съвместно с централата. Разходите и приходите ще се разпределят в зависимост от процента на собственост. Цялата централа, включително с новите блокове, ще се управлява изцяло от съществуващия в момента персонал. Ако стане, това ще бъде едно добро постижение, по думите на инж.Пенев. “Да се надяваме, че в следващата най-много една година всичко ще се избистри по този въпрос и до 3 години строителството да започне”, заключи той.

Централата вече имала подписан договор с японската компания “Тошиба” за реконструкция на блокове 5 и 7, каза още инж.Пеньо Пенев. Новото е, че за пръв път цилиндърът високо налягане на енергоблоковете ще се произвежда директно в Япония от “Тошиба”. Реконструкцията на блокове 5 и 7 ще добави още най-малко 40 мегавата към инсталираната мощност на ТЕЦ “Марица-изток 2″, като тя ще достигне 1640 мегавата.
*

бутони за социални мрежи

1 коментар on “БЕХ и ТЕЦ “Марица-изток 2″ търсят стратегически инвеститор за два нови блока на централата”

  • Анонимен wrote on 18 ноември, 2012, 4:56

    Не трябваше ли предварително да се изясни дали ще има гориво за тези блокове?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн