“Наш човек” в Руския институт за стратегически изследвания подкрепя силно България, споделиха аналитици от Москва и Санкт-Петербург

STZAGORA.NET

От ляво на дясно: Михаил Ширяев, Николай Малинов, Александр Боханов и Андрей Вассоевич.

На Старозагорските бани приключи втората съвместна конференция на Национално движение “Русофили” и Руския институт за стратегически изследвания. Участниците в нея разгледаха ролята и особеностите на православните ценности в целокупния живот на българския и руския народ.

Основната тема бе “Българо-руските отношения като фактор в цивилизационното развитие на Балканите”. Работата протече в два панела: “Ролята на православието във формирането на алтернативния цивилизационен модел” и “Евразийството на Балканите – важен елемент в отстояването на автентичната източно-православна цивилизация и ролята на Русия и България в тази посока”.

В оживения диалог от руска и българска страна бяха споделени виждания за пътищата и подходите в осъществяването на най-мащабния проект на надеждата – Евразийския съюз като алтернатива на тежките сътресения на глобалния либерален пазар, определен и като “общото ни цивилизационно бъдеще”, се казва в разпространената след конференцията резолюция.

В конференцията взеха участие представители на лявата и дясната политическа култура – националисти с леви и десни разбирания, представители на патриотични организации и родолюбиви сдружения, академични кръгове, водещи журналисти и политолози. Гост на конференцията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Организаторите на форума, сред които – и председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, срещнаха медиите в Стара Загора с участниците от руска страна: Александр Николаевич Боханов – доктор на историческите науки, Андрей Вассоевич – ръководител на Санкт-Петербургския регионален информационно-аналитически център на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) и аналитикът Михаил Ширяев.

“Никога не съм мислил, че тук ще придобия родственици – не генетически, а по дух, по мисли, по чувства и преживявания. Ние, руснаците, усещаме, че българите-русофили чувстват и преживяват много неща – и историческите, и геополитическите, и икономическите реалности абсолютно еднакво с нас. Това е затрогващо и много радостно. В това се крие дълбок исторически смисъл. Отношенията между Русия и България са били различни, на моменти и сложни, но това се случва и между роднини” – отбеляза Александър Боханов.

“Голяма стратегическа грешка е, че нашите народи не взаимодействат помежду си достатъчно. Твърде малко са българските студенти, които учат в Москва и Санкт-Петербург. Друга голяма грешка бе в България изучаването на руския език да се замени с изучаването на западни езици. Факт е и че дори самите ние, руснаците, през 90-те години бяхме лоши русофили. Но лъжепророците се познават по делата”, коментира Андрей Вассоевич.

Михаил Ширяев на свой ред определи Октомврийската революция от 1917 г. като трагедия, която е нанесла силен удар върху родството на многобройните славянски общности, от които е съставен руският народ. Значителна част от руската белогвардейска емиграция от армиите на генералите Деникин и Врангел бяха приети в България и спасени от геноцида по родните им места в Русия, напомни аналитикът.

Председателят на Нацинално движение “Русофили” Николай Малинов подчерта, че според изследване на НЦИОМ от ноември 2011 г. 72,8% от българите се самоопределят като русофили. “Въпреки богато финансираната и яростно нагнетявана русофобия в България, отношението на българите към Русия продължава да бъде израз на историческо и цивилизационно родство”, се казва в заключителния документ на конференцията.

Директорът на Руския институт за стратегически изследвания – генералът от резерва и кандидат на историческите науки Леонид Петрович Решетников, е български възпитаник, завършил е през 1974 г. аспирантура в България, говори свободно български език и е специалист по Балканите. Тои налага в РИСИ силни българофилски отношения, съобщиха на дадената днес пресконференция един малко известен факт руските гости.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн