РИОСВ – Стара Загора издаде предписание на дървопреработвателното предприятие в село Горно Сахране да спре изгарянето на дървесен прах

STZAGORA.NET

При неизпълнение Регионалната екоинспекция ще приложи принудителна административна мярка


Втора извънредна проверка от началото на този месец извършиха експертите на РИОСВ – Стара Загора на дървопреработвателното предприятие „Кастамону България” АД в село Горно Сахране. Проверките са по постъпили сигнали на „зеления телефон” на екоинспекцията за замърсяване на въздуха в региона от работата на дружеството. При извършения контрол на място, експертите установиха, че двете сушилни инсталации работят на смесено гориво, като използват природен газ и дървесен отпадъчен прах от производствения процес. На дружеството е издадено предписание да преустанови изгарянето на дървесен прах в двете сушилни инсталации до изграждане на пречиствателно съоржение, което да улавя праха в отпадъчните газове.

РИОСВ-Стара Загора ще следи за спазване на издаденото предписание и при неизпълнение, ще приложи принудителна административна мярка – спиране на инсталацията за производство и ламиниране на плочи от дървесни частици, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

В проверката участваха и експерти от Регионална лаборатория – Стара Загора към Изпълнителна агенция по околна среда, които взеха проби за установяване състоянието на въздуха в региона. Пробите се изследват в лабораторни условия по показател фини прахови частици.

Последните извършени измервания на качеството на изходящите димни газове, проведени в края на 2011 година, установиха превишаване на нормата по показател прах и от двете сушилни инсталации, за което на дружеството е наложена ежемесечна санкции в размер на 2 200 лв.

«Кастамону България» АД има разработен проект за реконструкция по програмата «Инвестици в зелена индустрия» за намаляване на въздействието върху околната среда от дейността на инсталацията. Проектът предвижда повишаване на енергийната ефективност и намаляване на праховите емисии чрез монтиране на пречиствателно съоръжение. До изпълнение на инвестиционното предложение, дружеството трябва да спре изгарянето на дървесен отпадъчен прах в двете сушилни инсталации за недопускане на запрашаване в региона.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн