Комисия ще подготви процедурата по предоставяне на концесия за автобусните превози в Стара Загора

STZAGORA.NET

*

Следващият автобусен превозвач в Стара Загора ще бъде избран по реда на Закона за концесиите, стана ясно днес.

На днешното си 15-то редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора реши 13-членна комисия, съставена от 7 общински съветници и 6 членове на Общинската администразция, да извърши в срок от 45 дни подготвителни действия за предоставяне на концесия с предмет “Обществен превоз на пътници по автобусните линии от общинската, областната и републиканската транспортни схеми, квота на Община Стара Загора”. Сформирането на комисията бе възложено на кмета на общината.

Както е известно, от 13 юли 2012 год. превозите по автобусните линии бяха възложени за 6 месеца на ДЗЗД „Автобусни превози – Стара Загора”. До изтичане на този срок Община Стара Загора трябва да проведе процедура и избере нов превозвач (превозвачи). Днешното решение гарантира спазването на задължителната времева рамка.

С взетото решение местният парламент не даде ход на направеното от общинския съветник Тихомир Томов (“Нова сила”) предложение за незабавно обявяване на конкурса за превозвач. Старейшините предпочетоха спецкомисията да получи време за детайлно обмисляне на условията за провеждането на конкурса, в това число и за промяна на маршрутните линии в града и общината, където се налага – например създаването на пряка автобусна връзка, без прекачване, между крайните квартали и Индустриалната зона на Стара Загора, каквото предложение направи общинският съветник от групата на ЛИДЕР Славин Янакиев.

В началото на заседанието Общинският съвет гласува направените предложения за включване на 7 допълнителни точки в предварително обявения дневен ред.

Сред тях е поемането на задължение за близо 10 млн. лв. за авансово плащане по реализацията на проекта за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци. Залата подкрепи предложение на кмета Живко Тодоров за участие на Община Стара Загора в партньорство с Бургас, Варна и Плевен в проект за закупуване на тролейбуси по Опреративна програма „Регионално развитие“.

Съветниците приеха на първо четене Наредбата за управлението на общинските горски територии, одобриха предложенията за създаването на доброволно формирование за действия при кризи, за предоставяне на помещение за създаването на Център за кариерно ориентиране и създаването на временна комисия за изготвяне на проект за Наредба за отличията и наградите на Община Стара Загора.

Те решиха наградата „Икар” тази година да бъде присъдена на Галина Костова – ученичка в Средно образователно училище „Иван Вазов“ за постижения в международни и национални конкурси в областта на изкуствата и науката.

Общинският съвет в Стара Загора даде съгласието си за предоставяне на имот, частна общинска собственост, за безвъзмездно ползване със срок три години на Агенцията за регионално икономическо развитие. Старейшините отхвърлиха предложение да бъде разрешено полагането на подземен електрически кабел за присъединяване на две микроцентрали на територията на парк „М.Кусев“ към електроразпределителната мрежа.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн