Фестивалът на виното и културното наследство “Августиада” в Стара Загора навлезе в атрактивната си част

STZAGORA.NET

С шествие по главната улица, песни и танци, и ритуално представяне на гроздобера и тъпченето на гроздето за шира от девойка в бъчва, на която предварително момци измиха краката, стартира вторият ден от Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора. Приветствие към участниците и гостите отправиха председателят на Управителния съвет на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов, управителката на консултантската компания в областта на винопроизводството “Ойнорама” Галина Нифору, почетният консул на Италия в Стара Загора Марко Будзети и програмният директор на Българската банка за развитие Илия Йовчев.




Приветствието на Олег Стоилов

Олег Стоилов: “Скъпи изложители, скъпи гости и граждани на Стара Загора! Първият по рода си Фестивал на виното и културното наследство, станал факт благодарение на усилията на много хора, фирми и организации, стартира. Той е нещо, което Стара Загора отдавна заслужаваше. И ние сме убедени като организации, работещи няколко месеца за неговата реализация, че формулата на неговия успех е качествено вино, качествена храна, поднесена в среда с емоцията на културно-историческото наследство и гарнирана с гостоприемството на нашия град. Това е нашето виждане за рецептата на успеха на този фестивал. И ние сме убедени, че той ще бъде ежегоден, ще се превърне в една от атракциите на нашия град, на която да присъстват, да идват гости от чужбина, да идват специалисти, да се превърне в един истински бизнес форум на този сектор. Да пожелаем успех на изложителите, приятни емоции на посетителите с чудесните вина, с емоцията на гурме-корнера на специалитетите, които четиримата шеф-готвачи вече готвят на Лапидариума. Нека пожелаем успех на “Августиада” и на многая лета!”

Галина Нифору: Аз съм от Стара Загора и много се вълнувам, че това събитие става точно тук за първи път в България. като човек от винения сектор искам да кажа, че ще опитате едни наистина невероятни еликсири от топ-изби – български, италиански и една турска, които са завоювали много медали от световни изложения, от винени конкурси от целия свят. Всички тези неща вие ще можете да ги опитате днес от 12 до 18 часа и утре от 12 до 16.30 ч. Вземете по една анкета и след като опитате вината, гласувайте за онова, което ви е станало любимо. Защото мотото на нашия първи фестивал “Августияда” е “Vox populi – vox dei”, или “Глас народен – глас Божи”. Т.е. вие, хората, които ще опитате вината, ще се произнесете кое от тях ще стане виното на “Августиада”. Заповядайте, забавлявайте се, кажете на вашите приятели и нека да превърнем тези два дни в празник на Стара Загора. Наздраве!”

Марко Будзети: “Много се радвам да присъствам днес тук, както и че Италианската търговска палата, както и “Каза Сицилия” и Маурицио Феррери са решили да уважат този празник. Надявам се да ви харесат вината, да ви хареса храната и първият празник на виното и културното наследство да е успешен за организаторите, за района на Стара Загора, за жителите на Стара Загора и за приятелството между Италия и България. Весели празници!”

Илия Йовчев: “Това е едно невероятно събитие, събитие с бъдеще. Днес сме тук като част от нашето ново партньорство с Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Ние като банка за развитие стартирахме доста нови програми, за да подпомогнем бизнеса и да видим не само Стара Загора, но и цяла България в едно по-добро бъдеще.”

Както предварително бе обявено, от двете страни на Античната улица в Регионалния исторически музей своите щандове са разположили десетки изби-винопроизводителки. Срещу вход от 5 лв. всеки може да дегустира над 150 вида вина, замезвайки с кулинарни изкушения, които се предлагат на щандове в Лапидариума (дворът със зеленина и алеи от източна страна на музея) и от момичета с табли,сновящи между посетителите. На партерния етаж звучи камерна музика, разположени са щандове за литература, свързана с винопроизводството:




В изключителна атракция се превърна създаването на място на сладолед от сладка шира, а след това и от вино, с помощта на течен азот, осигурен от “Линде газ – България”. Това стана, като за няколко минути от бутилката под налягане 4 бара шеф-готвач и неговият помощник източиха в съд няколко литра бистър течен азот. От врящата течност с температура минус 180 градуса, която образува стелещ се по земята бял облак, започнаха да добавят по половин черпак към ширата (виното), едновременно с това разбърквайки енергично сместа. Течният азот охлаждаше и се изпаряваше изцяло, докато остана само чудесен гроздов сладолед, подобен на скрежина. Той бе раздаден за дегустация на присъстващите деца и възрастни:




*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн