В центъра на Стара Загора тестват „алкохолни” очила. Инициативата е част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор”

STZAGORA.NET

Днес в 11:00 часа в център на Стара Загора, на едно от най-известните места в града – Часовника, бе даден старт на тестовете с т.нар. „алкохолни очила”. Инициативата е в рамките на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор” на „Каменица” АД. Основна нейна цел е да акцентира върху една от най-актуалните и чувствителни теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя.

В подкрепа на тази цел в рамките на тазгодишното издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор” се провеждат тестове с т.нар. „алкохолни очила”. Те симулират наличието на различни промили алкохол в кръвта. По този начин те дават възможност на всеки участник в кампанията да разбере в безопасни условия и въз основа на преживян опит как съответното количество алкохол променя реакциите и възприятията му.

Поглед през очилата с най-нисък "промил".

След като министър Цветан Цветанов бе първият, който тества очилата по време на откриващото събитие на кампанията на 24.09.2012 г. в София, днес тестовете стартираха за всички граждани и гости на Стара Загора. Инициативата предизвика интереса на старозагорци. Те тестваха „алкохолните очила” и имаха възможност да се уверят как алкохолът действително променя възприятията им. Тази година кампанията „Алкохолът е лош шофьор” използва няколко вида очила които възпроизвеждат различен процент промили алкохол в кръвта – съответно от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. Тествайки ги, всеки старозагорец имаше възможността в напълно безопасна среда сам да се увери, че алкохолът в действителност го прави неспособен да шофира.

Всички участници в тестовете днес споделиха, че носейки очилата, изгубват реална преценка за разстоянията, формите и дори цветовете. Много от тях споделиха, че очилата предизвикват световъртеж, който им пречи да запазят равновесие докато ходят, както и че това е състояние, в което е абсурдно да шофират. Кампанията даде повод на всички участници да се замислят и осъзнаят рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

В Стара Загора тестове с „алкохолните очила” ще се провеждат и утре, неделя, 21 октомври, в района на бул. Цар Симеон Велики, между 11:00 и 15:00 ч. В тях може да участва всеки желаещ на възраст над 18 години.

*  *  *

За кампанията „Алкохолът е лош шофьор”:
Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД. Тя акцентира върху една от най-актуалните и чувствителни теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Тя е и логично продължение на подписаната от „Каменица” АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. През 2008 г. „Алкохолът е лош шофьор” е оценена като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС. „Каменица” АД е и единствената пивоварна компания, която произвежда българска безалкохолна марка бира – Каменица Безалкохолна. От началото на тази година посланието и уебсайтът на „Алкохолът е лош шофьор” са изписани върху кена на Каменица Безалкохолна и по този начин компанията е една от първите у нас, която обвързва свой продукт с корпоративната си социална отговорност.

За „Каменица” АД:
„Каменица” АД е водеща пивоварна компания в България, част от Molson Coors Company. “Каменица” АД е единствената българска компания, която съчетава трите пивоварни традиции – белгийската, немската и чешката. Портфолиото й включва както местните марки Каменица, Астика, Бургаско пиво, Славена, така и водещите световни марки Stella Artois, Beck’s и Staropramen. Компанията оперира с две пивоварни в Пловдив и Хасково. Общият брой на заетите в дружеството възлиза на около 680 работници и служители и с това компанията е и най-големият работодател в бирената индустрия. За последните четири години „Каменица” АД е инвестирала повече от 68 млн. лева, по-голямата част от които са вложени в пивоварните в Хасково и Пловдив.

За Molson Coors Brewing Company:
Molson Coors Brewing Company е водеща глобална пивоварна компания, която предлага изключителни брандове на почитателите на бирата в целия свят. Компанията произвежда и продава портфолио от водещи примиум марки като Coors Light, Molson Canadian, Carling, Staropramen, Blue Moon, и Cobra – в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. В Канада компанията оперира чрез Molson Coors Canada; в САЩ – чрез MillerCoors; във Великобритания и Ирландия – чрез Molson Coors UK; в Централна Европа – чрез Molson Coors Central Europe, а извън тези пазари  – чрез Molson Coors International.  Molson Coors е включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index), като непрекъснато търси нови  възможности за оптимимизиране в сферата на корпоративната отговорност.  За повече информация посетете корпоративния уебсайт на компанията -  http://molsoncoors.com.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн