Близо 1000 зрители в Общинска спортна зала „Стара Загора“ подкрепяха завръщането на Берое в НБЛ

STZAGORA.NET

Баскетболният “Берое” отново играе в елитната Национална баскетболна лига на България. Тази вечер първата среща на старозагорския тим с “Левски” София завърши при резултат 69:84 за гостите. Силна първа част за “Берое” (20:20 точки, с повеждане в резултата след първоначалния колеблив старт), равностойна втора част (17:21 т.), по-слаба трета(10:17 т.) и несполучил опит за обрат в четвъртата част (22:26 т.). Така може да се преразкаже накратко двубоят, свирен от старши съдията Марин Механджиев от София и съдии от Бургас и Ботевград.

Мачът бе нервен, с чести прекъсвания, особено към края. Обиграният състав на “Левски”, напътстван от старши треньора Тити Папазов, който често привличаше вниманието на публиката с атрактивните си жестикулации, взе своето с равна игра и без особени усилия. При домакините блесна с майсторство и себераздаване плеймейкърът Уил Уокър (№30), докато съотборниците му се запомниха с епизодични ярки изяви, като невероятната забивка на Майкъл Харт в началото на четвъртите 10 минути, когато “Берое” бе на път да постигне обрат, като на два пъти намали разликата до 7 точки (58:65 и 60:67). Точно тогава обаче няколко последователни тройки на “сините” натежаха и решиха негативния за домакините изход от срещата.

Старши треньорът на “Берое” Георги Младенов определи след края на двубоя причината за загубата като непроявен колективен дух от отбора, но остана оптимист, че с повече пот и усилия в тренировките играта ще потръгне.

Както се очакваше, любителите на баскетбола изпълниха докрай Общинската спортна зала “Стара Загора” и създадоха истинска празнична атмосфера в нея, като скандираха името на любимия си отбор и вдигаха як шум с вувузели, тъпан и подръчни средства.

Преди мача двата отбора бяха приветствани от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той поздрави и ветераните на “Берое”, които бяха дошли да подкрепят завръщането на тима в елита на българския баскетбол след над 40-годишно отсъствие.

На два-три пъти от публиката към терена летяха хартиени ролки, заради които се наложиха кратки прекъсвания. На полувремето един от зрителите си отиде с LCD телевизор “Сони”, спечелен от жребий, след като никой от пробвалите силите си не успя да вкара кош от центъра на игрището.

Близо 1000 зрители в Общинска спортна зала „Стара Загора“ подкрепяха завръщането на Берое в НБЛ

Близо 1000 души в Общинска спортна зала „Стара Загора“ аплодираха завръщането на Баскетболен клуб Берое след повече от 40 години в Националната баскетболна лига. Шампионата откри кметът на Стара Загора Живко Тодоров, в присъствието на ресорния зам.- министър Иван Ценов и президента на Българската федерация по бескетбол Георги Глушков.

Новият сезон в НБЛ – мъже стартира със среща Берое – Левски. Преди началото на срещата Живко Тодоров връчи почетни грамоти на състезателите на Берое, носили зелено-белия екип през сезон 1969–1970 г., когато за последно мъжкият баскетболен клуб на Стара Загора участва в елита на страната. Той сподели радостта си от препълнената зала и надеждите си, че в скоро време баскетболът в града ще има нова зала и по-добри условия за подготовка.

Почти 1000 зрители по трибуните преживяха много емоционално срещата, в която гостуващият Левски прекърши домакините с 84:69, след силно второ полувреме. Двата отбора играха точка за точка през първото полувреме, което завърши при резултат 41:37. Американците Реджи Холмс и Уил Уокър от Берое успешно преодоляваха „синята“ защита и бързо се превърнаха в любимци на местните фенове. Най-скъпоплатеният състезател в родното първенство Марко Маринович вещо дирижираше играта на „сините“ и равенството на полувремето беше логично. Левски доминираше в подкошието, благодарение на Димитров и Върбанов, и макар че беройци се държаха на дистанция до 10 точки, през третата част изходът от двубоя вече се оформи. От състава на домакините липсваше заради контузия опитният Атанас Радев и силите им не достигнаха, за да стопят пасива до края на мача.

В атака - Уил Уокър от "Берое" (№30).

След срещата треньорът на Левски Константин Папазов сподели:
„Имаше пълна зала и еуфория, а това беше най-хубавото в този мач. Стара Загора е много спортен град, а сега освен футбола хората имат и друго предпочитание. Смятам, че като цяло имаше един изключително доминиращ Марко Маринович и много силен Димитър Димитров. Тук с изключение на Лукойл Академик много малко отбори ще успеят да бият, а ако успеят ще е с адски мъки. Тази публика ще се научи още повече да бъде в час и да подкрепя отбора, а ние днес минахме през тежък терен. Като цяло съм доволен от резултата, но винаги може повече.“

Треньорът на Берое Георги Младенов беше разочарован от нереалната разлика с която приключи срещата, но и обнадежден за бъдещето на отбора:

“Поздравявам съперника за победата. Това е по-класният отбор, играе по-здраво в защита, а ние първо се огънахме именно там, а след това и в нападение. По-добре стояхме от мача на приятелския турнир преди десет дни, но все още се чувства липсата на Наско Радев. И Мичъл Картър и Майкъл Харт са все още несигурни, взимат грешни решения, но смятам, че във времето ще бъдат едни от основните ни стълбове и ще помагат много. Общо съм доволен от начина по който се борехме в тези 32 минути, но мачът не е 32, а 40. Чакам с нетърпение следващата среща срещу Левски, в която се надявам да сме в пълен състав”.

В следващата среща в НБЛ Берое гостува на Черно Море във Варна, а Левски приема Балкан.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн