900 студенти са обучени за 10 г. от създаването на специалност “Социални дейности” към Медицинския факултет на Тракийския университет

STZAGORA.NET

На пресконференция днес деканът на МФ на ТрУ доц.Мая Гълъбова (втора отдясно на снимката), доайенът на специалността проф.Веска Шошева (втора отляво), доц.Емилия Масларова (вляво) и шефката на катедрата доц.Венкова (вдясно) припомниха пред медиите, че първите 46 студенти в специалността “Социални дейности”, която закръгля 10 години от създаването си, са приети през учебната 2002/2003 г., а от 2007 г. се обучават и магистри. Досега са я завършили 900 студенти редовно и задочно обучение. Специалността трайно се наложи като част от обучението в Медицинския факултет.

В момента студентите от първи до четвърти курс са 240 на брой, а преподавателите – 7. Предстои записването и на първите докторанти по две докторантски програми, чиято акредитация се очаква. Завършилите “Социални дейности” в ТрУ се реализират по специалността си както у нас, така и в страни като Италия, Германия и Испания, каквито случаи вече има. Дипломите са международно признати.

Над 160 000 души са настанени в различни социални институции и домове в България днес. За тях се грижат 2400 социални работници.

След пресконференцията областният управител Недялко Недялков откри кръгла маса на тема „Подготовката и реализацията на социалните работници – настояще и бъдеще”.

«Грижата за хората, нуждаещи се от специализирана социална подкрепа и защита, е основно задължение на демократичната държава и на гражданското общество. Професиите в сферата на социалните услуги за населението ще бъдат между най-търсените и през следващите десетилетия», заяви в словото си областният управител.

Деканът на Медицински факултет доц.д-р Мая Гълъбова подчерта, че специалността «Социални дейности» трябва да бъде част от медицинското образование и изтъкна, че Тракийският университет първи в страната е акредитирал докторска степен по специалността.

В Кръглата маса участие взеха както преподаватели от Тракийски университет, така и техни колеги от различни университети в страната.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн