Емилия Масларова: Пенсиите трябва да се увеличат с най-малко 12% от януари

STZAGORA.NET

Емилия Масларова

“Лично на мен не ми харесват неща, които са свързани с конфронтация вътре в структурите на БСП. Мисля, че има твърде много важни неща, които се случват в страната, които заслужават специално политическо внимание. Печели се тогава, когато работиш в екип и имаш доверие на хората край себе си, но и даваш път на знаещите, можещите и авторитетните хора.” Така депутатът от БСП Емилия Масларова, която в предишния мандат водеше старозагорската група депутати от Коалиция за България, отговори днес на въпрос за изостреното разногласие в старозагорската организация на социалистите.

След този лаконичен отговор тя бързо смени темата, като обясни, че БСП вече е готова със свои управленчески проекти. Според нея от дистанцията на изминалите години за мандата на Тройната коалиция може да се направят не само негативни оценки, и разви виждането си за следващия период.

“Определено считам, че в социалната област от 2005 до 2009 г. БСП изпълни на 100% всичките си поети ангажименти. Твърдя, че следващите 15-20 години такава социална политика няма да може да бъде реализирана – каза народната представителка. – За бюджет 2013, анализирайки приходната и разходната част, мисля, че могат да се предоставят за разпределение нови над половин милиард лева, с които без сериозно напрежение и промяна биха могли да се реализират нови политики за децата и майките. Ужасяващата демографска характеристика в България налага да имаме национален консенсус по този въпрос, без значение кой от коя партия е. За мен е недопустимо осигурените майки с отпуснатите им 240 лв. на месец да останат под социалния минимум, който е 241 лв. за 2013 г. Нашето предложение е за 310 лв. и имаме разчети откъде ще дойдат парите.

На второ място детските надбавки във всички случаи трябва да станат не по-малко от 50 лв., и то за всички деца в България. Такива в момента получават около 810 000 деца, но броят на учещите намалява много сериозно, а детски надбавки се давата само на посещаващите училище. Ние считаме, че подоходният тест от 350 лв. трябва да отпадне. Освен това децата с увреждания, които досега получаваха 70% от минималната работна заплата, не бива да остават на скромната надбавка от 187 лв. Тя трябва да стане 217 лв. – с 30 лв. повече от досега.

И, разбира се, една стъпка към хората от третата възраст – от 1 януари да бъдат повишени всички пенсии с не по-малко от 12% и задължително от 1 юли да се върнем към швейцарското правило за компенсации: 50% от ръста на инфлацията и 50% от повишаването на осигурителния доход, за да не допуснем да се разтваря ножицата между новоотпуснатите и старите пенсии.

Откъде могат да дойдат нужните за това средства? От една страна, недопустимо е максималният осигурителен доход да стои на 2000 лв. Над 130 000 души от банковия, финансовия и др.сектори, от частни фирми и т.н. получават далеч над 3000 лв. месечно. Максималният осигурителен доход трябва да стане 3100 лв., т.е. 10 минимални работни заплати. Само оттам ще дойдат над 300 млн. лв. По време на нашето управление намалихме осигуровките за безработица от 2% на 1%, но тогава бяхме първа страна в ЕС по темп на намаляване на безработицата, която при нас падна до 5,8%, и този процент беше нормален. Сега, при днешната безработица, вноската към НОИ трябва отново да се увеличи на 2%. Там са още близо 190-200 млн. лв. БСП е и за поетапно преминаване към подоходно облагане в замяна на плоския данък, който имаше своя положителен принос в предишния период на добри икономически показатели.

Т.е. от различни действия, които могат да се направят в рамките на 2013 г., в приходната част могат да дойдат някъде около 790 млн. лв., а позициите, които ние предлагаме да бъдат повишени, са около 760 млн. лв.”
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн