Стартира конферентната част на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада” в Стара Загора

STZAGORA.NET

С исторически преглед – разказ за пътя на виното от античността до наши дни по българските земи, стартира първият фестивал на виното и културното наследство “Августиада” в Стара Загора. Презентацията направи специалистът от Регионалния исторически музей Живко Симитев в рамките на първия ден от проявата.

Приветствия към гостите на семинара, организиран от Търговско-промишлена палата и Италианската търговска камара в България поднесоха областният управител Недялко Недялков и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Областният управител изрази убедеността си, че Стара Загора има капацитет, възможности и история да се превърне в средище на фестивал на винопроизводителите и ценителите на културното наследство на хилядолетния град.

Сред лекторите бяха виненият експерт Вили Гълъбова, директорът на АРИР Румяна Грозева, Димитър Гайдаров и Антоанета Бакалова от Изпълнителната агенция по лозата и виното и др. Представени бяха филмът от националния видеокалог „Българското вино” и възможностите за финансиране на проекти в сферата на лозарството, винарството и хранителната промишленост.

Утре (събота, 20 октомври) “Августиада” продължава в 11.00 часа с Дионисиево шествие по централните улици на Стара Загора (От Алана до Регионалния исторически музей) с народни песни и танци, с участието на менади, сатири и други древни персонажи.

Официалното откриване на изложението на производители на вино, в което участие ще вземат над 30 фирми, е от 12.00 ч. в събота пред Регионален исторически музей. До 18.00 часа посетителите ще могат да дегустират стотици марки вина и кулинарни продукти, както и да закупят сувенирни чаши и други сувенири с бранда на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада”. Фестивалът ще продължи с дегустации на вина и награждаване на победителите и до 16.30 часа в неделя.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн