Проф.Андрей Пантев изнесе лекция пред старозагорци за българската история, българския дух и българските победи

STZAGORA.NET

Големият български историк проф.Андрей Пантев се срещна днес със старозагорци по покана на ОбС на БСП. В навечерието на 100 г. от обявяването на Балканската война от княз Фердинанд в Стара Загора и подготвяното в града честване на годишнината той изнесе в конферентната зала на Регионалния исторически музей лекция на тема “Величието на една война”.

През 1912 г. Българската армия тръгна не на завоевателски поход към своите съседи, а на мисия за освобождение и обединение на всички българи, живеещи извън границите на България, обясни видният изследовател на родната история.

Проф.Пантев увлече слушателите си със завладяващ екскурс из историята на Бългрия от първите години на турското нашествие на Балканите и към Европа. “Това нашествие замрази за векове европейското развитие на югоизточната част на континента, а ние, българите, бяхме поставени директно във фризера на цивилизационния хладилник”, обясни образно съдбата на България ученият.

*vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн