Любчо Иванов – с премиера на две свои нови книги пред старозагорци

STZAGORA.NET

Седмия си поетичен сборник “Притихване” и монографията си за големия руски поет от 19 век Николай Некрасов “Певецът на руския север” представи пред съда на взискателните си читатели-съграждани в Стара Загора Любчо Иванов. Авторът, дал воля на перото си едва през последното десетилетие, но подработвал стиховете и прозата си още от младите си години, събра ценителите на творчеството си в камерната зала на Художествената галерия.

Премиерата на двете томчета стана част от проявите в програмата на Общината, предшестващи Деня на Стара Загора 5 октомври. Любчо Иванов бе поздравен от зам.-кмета Ваня Сотирова.

В представянето на книгите, както и досега, участва директорът на издателство “Захарий Стоянов” Иван Гранитски. “Чест, достойнство, дълг и порядък – това са ключовети думи в творчеството на Любчо Иванов – каза той. – В него заедно със силната социална заостреност и гражданска позиция, наследена от Смирненски и Вапцаров, се преплитат лиричните нотки на нежната му, чувствителна душа – отзвук от стиховете на Лилиев и Далчев”.

През последните 30 години няма много изследвания на поетичното наследство на Некрасов, а в България – нито едно, припомни Иван Гранитски в коментара си на монографията за руския поет. Любчо Иванов е работил по нея още в годините на младостта си, когато е бил дървосекач в тайгата на Коми АССР, но е посещавал за целта всеки ден в продължение на два месеца Руската национална библиотека в Санкт Петербург, тогава Ленинград. А въпреки заглавието на стихосбирката му – “Притихване”, Иван Гранитски не скри, че не би се учудил, ако Любчо Иванов изненада след време почитателите си с ново творческо избухване.

Следващото представяне на двете нови книги на Любчо Иванов ще бъде в Руския културно-информационен център в София.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн