В Стара Загора ще представят книга, посветена на оперния бас Борис Христов

STZAGORA.NET

Борис Христов

В рамките на програмата, посветена на Деня на Стара Загора – 5 октомври, Община Стара Загора, Международна фондация „Гео Милев” и Музикално общество „Борис Христов” ще представят книгата на Пенка Касабова „Любов и талант”, посветена на великия оперен бас Борис Христов.

Касабова е сестра на големия български поет и публицист от Стара Загора Гео Милев, а книгата ще бъде представена от неговата дъщеря Леда Милева на 3 октомври от 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

В програмата на вечерта ще вземе участие и проф. Андрей Аврамов, внук на Гео Милев. Свои впечатления ще споделят малцината щастливци, имали възможност да прочетат книгата още в ръкопис. Присъстващите ще чуят и видят малко известни или напълно неизвестни на широката публика аудио и видео записи на Пенка Касабова и Борис Христов. Великолепното издание на книгата, дело на издателство „Литера Принт АД”, е осъществено и с финансовата помощ на Община Стара Загора.

„…Тази книга-изповед, както пише Леда Милева, ни запознава със съкровени мигове от живота на една от най-ярките звезди на световната оперна сцена през ХХ век, бас номер едно на планетата, чието име се споменава неслучайно редом с името на другия славянски колос и има не по-малък ореол от този, който озарява името на Шаляпин. Книгата е посветена на българския певец Борис Христов и на неговата голяма любов с Пенка Касабова, видна българска педагожка, първата наша висшистка по специалността „Предучилищно възпитание”.

Като първенец на педагогическия курс на Елисавета Кларк към Американската детска градина в София, Пенка Касабова продължава своето образование в Колежа в Еванстън, недалече от Чикаго, където получава бакалавърска степен. Тригодишният й престой в Америка разширява нейния кръгозор и я обогатява с постиженията на съвременната педагогика, която тя приспособява към българските условия и ги прилага творчески след завръщането си у нас.

Тогава започва да разцъфтява способността на Пенка Касабова да контактува с малки и големи, с учени и неуки.Особено се старае да помага на младите хора, радва се ако може да ги ориентира към професия, в която най-добре биха осъществили своите заложби.

Сред хората, на които тя е съдействала да намерят призванието си, най-видният, безспорно, е оперният артист Борис Христов. Под благотворното влияние на Пенка Касабова той, вместо да се отдаде на увлечението си по юриспруденцията, поема по пътя на музиката, за да стигне до върховете на оперното изкуство.

Широката култура на Пенка Касабова, любовта й към всички изкуства, настойчивостта й Борис да замине за Италия и за Австрия за да развие изключителния си глас и артистични заложби, създават почвата, на която изниква тяхната любов…”.

*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн