Ще има още един етап на конкурса за бюст-паметника на Димитър Наумов в Стара Загора

STZAGORA.NET

Откраднатият бюст на Димитър Наумов в парк "5 октомври". Снимка gradat.bg

*
Назначеното със заповед на кмета на Община Стара Загора жури с председател проф. Константин Денев от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ не успя днес да избере проект, който да отговаря на изискванията на обявения конкурс за възстановяването на откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов.

Той се намираше в парк „Пети октомври” (на снимката) и бе похитен от крадци през септември 2007 г. За възстановяването му общината обяви конкурс, на който днес журито разгледа представените 5 проекта. След направените обсъждания беше решено, че на този етап няма проект, който категорично да отговаря на изискванията на конкурса.

Поради това журиращите предлагат на кмета Живко Тодоров да продължи конкурса на следващ етап, до който се допускат проектите на Стефан Владов и Константин Ненов. Очаква се кметът със заповед кметът да насрочи новата дата за следващия етап на конкурса.

Журито включва още представител на Съюза на българските художници и на община Стара Загора – зам.-кметът Иванка Сотирова и главният архитект Иван Кирчев.

Димитър Наумов е роден в Стара Загора през 1851 г. Той е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението, един от строителите на следосвобожденска Стара Загора. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор (Чехия). През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно – представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.

Димитър Наумов умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г. по повод 50-годишнината от смъртта му признателните старозагорци издигат в днешния парк „Пети октомври” бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн