Фестивалът „Различният поглед“ 2012 събра любителите на изкуството в Стара Загора

STZAGORA.NET

За пета поредна година Младежкият фестивал на изкуствата „Различният поглед“ събра любители на съвременното изкуство и неформалното образование.

През седмицата бяха представени графити демонстрация на северния вход на кино „Различният комсомол“, поетичен пърформанс на младия софийски поет Калоян Праматаров, най-новата селекция видео-арт от Международния фестивал „Видеохолика“ 2012, както и няколко премиери на филми, сред които се отличиха късометражния „Busking“, представен от режисьорката на филма Пламена Христова и изпълнителката на главната роля – Койна Русева, българският документален филм „Хотел Рай“, който ще можем да гледаме всеки четвъртък от 27 септември в кино „Различният Комсомол“, както и скандинавската ко-продукция „Лимбо“.

На официалното откриване в къщата на Арх. Христо Димов – паметник на културата, в петък, 21-ви септември, където бяха изложени арт-инсталации от Водна кула арт фест 2012 „На път“, присъстваха представители на местни институции, младежи и артисти от цялата страна.

Фестивалният уикенд събра старозагорци в Станционната градина, по чиито алеи се проведоха над 40 работилници и ателиета по занаяти за малки и големи, занимания по конна езда, стрелба с лък, въжена градина и спортно ориентиране. Денят на МИКЦ “Различният поглед” беше отбелязан с гостуването на редица местни младежки организации, цирков уъркшоп и арт-работилница и анкетиране, осъществени от на членове на Сдружението.

Музикалната сцена представи някои от съвременните ундърграунд музиканти като група ЕтноБрейк, Митко Таралежков и откачалки, Сър Мата Хари, Da Seed, Янко от Поморианс и етно група „Зора“.

Фестивалът завърши с прожекция на открито на няколко български филма на млади режисьори, сред които се открои документалният филм „Между кадрите“, представящ ретроспективен поглед върху златното поколение български монтажисти, работили в кино център „Бояна“ и създали едни от най-големите български филми като „Септемврийци“, „На малкия остров“, „Граница“, „Хан Аспарух“, „Вчера“, „Крадецът на праскови“, „Господин за един ден“, „Маргарит и Маргарита“, „Адаптация“ и др.

Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” подготвя още изненади и изложби в кино “Различният Комсомол” и в къща “Арх Хр. Димов” по случай Нощта на изкуствата в град Стара Загора на 28 септември, както и интересна кинопрограма за месец октомври. Подробности и снимки можете да намерите през настоящата седмица на страницата на сдружението – www.razlichniatpogled.org.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн