Депутатът Емил Караниколов: Проектът за Закон за публичните финанси предвижда нови правила и възможности за финансиране на общините

STZAGORA.NET

Емил Караниколов

В Бюджет 2013 ще има заделени повече средства за политика по доходите, ще бъдат увеличени минималната работна заплата и заплатите в публичния сектор, както и размерът на пенсиите. Това се налага не само за да се компенсира натрупаната инфлация от последните три години, но и за да има реални доходи в реално парично изражение. Това е разяснил финансовият министър Симеон Дянков, цитиран днес от народния представител Емил Караниколов по време на проведения в Община Стара Загора Ден на диалога между законодателната и местна власт.

Но вдигайки доходите, не бива да подценяваме състоянието на общините, обясни депутатът. Стряскащи са данните за 300 млн. лв. дефицит към общините, добави той. „Това налага сериозен анализ и вземане на мерки, защото има общини в изключително тежко финансово състояние. И всеки момент могат да спрат да изпълняват своите функциите. За щастие общините от Старозагорски регион не са от тях“, обясни Караниколов. Община Стара Загора е сред първите по кредитен рейтинг, а Община Казанлък е в златната среда. „Трябва да се помисли как по законодателен начин общините в тежко състояние да бъдат своевременно финасирани, за да изпълняват своите функции“, заключи народният представител.

Той сподели, че Законът за публичните финанси ще бъде приет най-вероятно в началото на следващата година. „Той е изключително тежък и обемист и включва Закон за общинския бюджет и Закон за държавния бюджет. В него се предвиждат нови правила и възможности за финансиране на общините. „Предвидените начини в Закона за местните данъци и такси очевидно не са достатъчни за това, както и за реализация на европроекти. Предстои да се вдигне обемът на фонд „Флаг“, който не е достатъчен за покриване на нуждите на общините, дори предвидените 42 млн. лв вероятно не стигат, каза Емил Караниколов по време на проведената дискусия. Той изрази съжаление, че в нея участват само представители на управляващата политическа сила, а иначе в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район има народни представители от всички политически сили в 41-то НС.

Нели Калнева

Депутатът Нели Калнева се спря на Проектозакона за предучилищното и училищното образование, който се разглежда на второ четене в Парламентарната комисия по образование. Въвеждането на делегираните бюджети в образователната система беше голяма крачка напред в децентрализирането на образователната система, обясни тя. По думите й, общината като финансиращ орган има право да контролира по всяко време и съобразно законовите си правомощия как едно общинско училище изразходва средствата, които са му предоставени от общинския бюджет. „Проектозаконът е крачка напред в осъществяването на по-ефективен контрол, защото предвижда създаването на обществени съвети, в които задължително участва представител на съответната община. По този начин по всяко време Общината ще е в постоянна връзка с училищата и ще има информация какво се случва там. Така ще се постигне по-ефективен контрол от страна на финансиращия орган“ – заключи Калнева.

Тази година националният Ден на диалога е на тема “Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 година.“ В дискусиите по време на форума имаха възможност да участват народни представители от 41-вото Народно събрание, областният управител, кметове и зам.-кметове на общини, председатели на Общински съвети, общински съветници, представители на неправителствени организации и медиите.

Организатор е Националното сдружение на общините в Република България.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн