Татяна Дончева: БСП си отива като СДС. Сменете ръководството и вкарайте 30-годишните

STZAGORA.NET

Татяна Дончева

В ефира на Нова телевизия тази сутрин Татяна Дончева, член на Националния съвет на БСП, очерта мрачна перспектива пред собствената си партия. Ето част от ярките й, както винаги, слова:

“Има проблеми как изглежда партията, къде се намира тя в момента в българското политическо пространство. Ползва ли се с доверие у хората, считат ли я за сериозна, или считат, че това е един слаб отбор зад голяма табела. “Левски” и ЦСКА къде са в националното първенство? ЦСКА къде е? Какво като има славна история? Какво като бил бил “Ливърпул”? Бил го, ама някога. Мартин Димитров говореше за СДС преди малко. Да, ама в минало време. Минало дълбоко време.

В момента в СДС се състезават Карлово със Свищов. И БСП не е далеч от времето, когато ще бъде по същия начин сведена – до състезание на два провинциални града в битка за някакво лидерство. Тя върви по тоя път, само че с тази разлика, че като по-възрастен организъм по-бавно тече болестта. И те не вземат никакви мерки това да се преодолее. А мерките започват със смяна на ръководството.

Не може такива “нови лица и реформатори” в кавички да са в Изпълнителното бюро. Аз чакам 10 години Станишев да се развие като политик и да обещава всеки път, че някакви нови работи ще прави, големи преобразования, партията ще изглежда по друг начин. Не може наличните политически субекти да чакат от само себе си нещата да се случат, от само себе си някой да ги хареса поради липса на друга алтернатива и въобще нещата да станат без усилия.

Проблемът на БСП е, че 10 години който от младата генерация и от средната е показвал лидерски качества, е бил отстраняван. Защото трябва да се осигури комфорт на Станишев. И накрая за комфорта на Станишев около него е Кутев, и Вигенин, и още няколко ибрикчии. Какво от това? Това не дава сила на партията.

За да изведете тази генерация – 30-35-годишните, наистина се нуждае партията от една ръководна група в момента, която аз бих оприличила на българския национален отбор по волейбол. Те не знаят на кой [от младите] в какво му е силата. Защото никой не го пуска да покаже. Да се види кой е за организационни неща, кой е по за експертни, кои ще бъде по-добре в парламента.”

Какъв е изходът според Татяна Дончева:

“Един нов председател взема ръководството на партията от есента с една сериозна група около себе си, говоря за уважавани и сериозни хора в партията, не за безспорни, защото то вече няма и безспорни, и защото моето поколение на 50 и… години, дето е речено, след още 4-5 години ще може да се пенсионира. То вече няма и кой да работи. За следващите избори БСП трябва да вкара в ръководството си една много голяма част от младата генерация на партията, което значи да смени изобщо фасадата”.

Част от атрактивното участие на  Татяна Дончева в програмата на Нова телевизия стана следният диалог между нея и водещия:

Т. Дончева: …Кутев говори глупости системно и вече на всяка системна нова глупост може да кажем – какво толкова. Вярно, вярно е това, какво толкова. Защото той бил заслужил говорител. Той заслужил говорител за Станишев. И човек с парцала и кофата, който мие коридора пред Станишев. Ама, какво от това. На това нещо му се казваше ибрикчия в по-стари времена. Не може всеки председател на партията да си толерира ибрикчиите в ущърб на партията.
Водещ: Вие се шегувате?
Т. Дончева: Не се шегувам.
Водещ: Като наричате Кутев ибрикчия.
Т. Дончева: Какъв е, според вас?
Водещ: Сега другарският съд на БСП трябва и с вашия случай да се заеме?
Т. Дончева: Въобще не ме интересува, с какво се занимава другарският съд на БСП. Толкова седя настрани от тези неща, че с каквото искат да се занимават.

_______

Бел. ред.: Междувременно Novinite.bg съобщи, че довечера социалисти ще се събират пред “Позитано” 20, за да настояват за оставката на Антон Кутев като медиен секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП.

С тези две събития от първия работен ден на новата седмица и новия месец политическата есен започва с летящ старт и обещава да бъде доста гореща…

А Дончева, която в днешната си медийна изява видя с очите на една истинска Пития края както на БСП, така и на ГЕРБ, скромно се въздържа да посочи истинската алтернатива – нейното “Движение 21″.

*vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн