И тролеите в Стара Загора вдигнаха билетчето на 1 лев

STZAGORA.NET

От 1 септември и тролеите в Стара Загора возят вече срещу билет от 1 лев вместо 80 стотинки, както досега. Автобусите направиха това преди 7 месеца – от 1 февруари 2012 г.

Общинският превозвач “Тролейбусни превози” ЕООД задържа ниската цена от юли 2008 г. досега – повече от 4 години. През това време цената на тока скочи с 37%, гумите – с 30%, консумативите – с 35-49%, а заплатите в дружеството – също с 30%, обясни мотивите за промяната управителят Димитър Авджиев (на снимката).

За сметка на по-скъпото тролейбусно билетче с 10 стотинки пада цената за пътуване на някои категории пенсионери. Вместо 40 ст., те плащат вече по 30 стотинки, с двойно по-евтина годишна карта от 5 лева.

По-изгоден вариант за пътуване със старозагорския електротранспорт си остава познатата месечна “работническа карта”. Нейната цена за една линия е 32 лева. Закупуването й осигурява почти двойно по-ниска цена на превоза в едната посока – около 50 стотинки, вместо лев. За всичките четири линии картата е на цена 38 лева.

Паркът на общинската фирма “Тролейбусни превози” ЕООД наброява в момента 29 тролейбуса. 7 от тях са до 3-годишни.

На 5 юли тази година кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа в МРРБ договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора”. Общата стойност на проекта е 28,9 млн. лв., като съфинансирането от страна на Община Стара Загора е в размер на 698 263 лв. Срокът за изпълнение е 36 месеца. С отпуснатите средства ще бъдат купени 14 нови тролейбуса. Предвижда се спирките на градския транспорт да бъдат изцяло рехабилитирани. Проектът включва поставяне на електронни табла, както и внедряване на интелигентна система за управление на трафика.

До края на календарната година се очаква да бъде открита процедура за закупуване на новите тролейбуси. Те ще са с нисък под, несъчленени, с три врати, снабдени с рампа за пътници с инвалидни или детски колички. Ще бъде закупен и специализиран автомобил за ремонт и поддръжка на въздушно-контактната мрежа. Ще бъдат инсталирани нови тролейбусни стрелки с дистанционно управление, ще се рехабилитира напълно въздушно-контактната мрежа.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн