Живко Тодоров: Община Стара Загора ще управлява проекти за 160 милиона лева – интервю

STZAGORA.NET

Живко Тодоров

След дни ще подпишем договора за изпълнение на проект за изграждане на депо за твърди битови отпадъци на стойност 52 млн. лева. Заедно с други инвестиционни проекти, които се изпълняват на територията на община Стара Загора финансирането по различни програми е около 160 млн. лева, казва кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, почивахте ли това лято?

- Успях само за три дни да изляза извън общината – има много проекти и работа, които трябва да се свършат, и ако закъсняваме със срокове, не е добре. Може би – на по-късен етап, засега почивката се отлага.

- А как оценявате работната кондиция на Община Стара Загора в края на август?

- Смятам, че кондицията е добра. Няма отпускане и занижаване на темпото. По европейските проекти Община Стара Загора има работа колкото никога досега. Следващата година ще се наложи да управляваме средства, които за първи път ще бъдат толкова много. Преди малко разговаряхме със зам.-министър Ивелина Василева – следващата седмица подписваме проект за изграждане на депо за твърди битови отпадъци на стойност 52 млн. лева. За канализацията вече подписахме за 40 млн. лева, за транспорта – 30 млн. лева, за онкодиспансера трябва да изпълняваме проект за 6,8 млн. лева, културния проект за 4,3 млн. лева, по фонд Козлодуй спечелихме и подписахме проекти за около 3 млн. лева, за маркетинг в областта на туризма – за 500 хил. лева. Заедно с инвестиционните проекти на общината общо се получават около 160 млн. лева, които ще трябва да управляваме през следващата година. Това изисква отсега да се подготвим, за да е всичко изрядно. Мисля, че темпото на общинската администрация е добро, резултатите ще се видят през следващата година.

- Ще се възползва ли Стара Загора от идеята на министър Дянков за стимулиране на най-успешните общини?

- Абсолютно! Вече направихме постъпки пред Министерството на финансите. Това ще стане през 2013 година със следващия бюджет. Между другото, не само Министерството на финансите, но през тази година и авторитетната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс повиши кредитния рейтинг на общината, което означава, че финансово сме по-добре от предходната година, събираме повече приходи, не харчим излишно, т.е. няма задлъжнялост, която да се натрупва на общината.

- Малкият и средният бизнес в страната, в т.ч. и в Стара Загора, е в тежко състояние. В същото време той генерира около 70% от работните места. Има ли екипът Ви идеи, свързани с подобряването на ситуацията в общината?

- Начинът за противодействие е с привличане на средства. Тези 160 млн. лева ще бъдат усвоени на практика от бизнеса, който работи на територията на община Стара Загора.
За мен е радващо, че при търговете има сериозна конкуренция, но старозагорските фирми успяват да се преборят, да печелят и да работят коректно. Има един единствен негативен случай, свързан с кв. Железник, където фирмата бе изключително недобросъвестна и с много усилия успяхме да завършим проекта.
Нашата задача е да привличаме средства за общината, да печелим проекти, да правим прозрачни търгове, а бизнесът да участва и да работи коректно. От друга страна, стремежът ни е да създаваме обекти по публично-частно партньорство, както и да привличаме чужди инвестиции. Радвам се, че наскоро терени около Стара Загора закупиха чужди компании за продажба на селскостопанска техника. Те ще строят, ще създадат работни места. Искаме да предложим на външни инвеститори и някои сгради, изоставени отпреди 1989 г. Надявам се да се намерят сериозни фирми, които да подсилят икономиката в региона. Например наскоро дойде компания, която иска да произвежда въздушни възглавници за автомобили.
Очаквам Стара Загора да им е харесала. Има и други – за производство на енергоспестяващи лампи и т.н.

- Според мнозинството от хората, свързани с туризма – агенции, ресторанти, хотели и търговски обекти, политиката на Вашия предшественик Светлин Танчев и директорката на Регионалния исторически музей Светла Димитрова са довели до това Стара Загора да бъде заобиколена като туристически маршрут. След като г-жа Димитрова подаде оставка, какви промени в стратегията за развитие на културния туризъм можем да очакваме?

- Всички институции трябва да вървят ръка за ръка в каузата за Стара Загора като туристическа дестинация.

От общината се иска да създаде добра инфраструктура, да направи обектите атрактивни, както това вече се случва с проекта за Античния форум. На мен ми се иска да наблегнем на Неолитните жилища. Да покажем в целия блясък това, което е било преди повече от 8000 години, защото кой град може да се похвали с подобна история?
Много е важно да ги покажем, да направим и инфраструктурата около тях по- добра.

Искам градът да се стопанисва добре и имайки богато културно-историческо наследство, да го показваме и да привличаме хора. Да организираме фестивали, спортни мероприятия да популяризираме всичко, което имаме. На проекта за 500 000 лева за маркетинг на дестинациите, който спечелихме, една от целите е точно това – да рекламира обекти в Стара Загора.

- Като политическо лице – член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, не считате ли, че некадърни и безотговорни хора често нанасят огромни щети на общността, като в същото време не понасят отговорност. Можели, трябва ли, и как това да се промени?

- Определено считам, че е така. Много често дадена кадрова грешка или пък човек, който не е на мястото си, води да тежки последици, които се виждат след време. Трябва да се действа радикално, с твърда ръка и решителност, а виновните да носят отговорност. Особено за позициите, от които зависи много. Най- малкото – да бъдат отстранявани. Всеки трябва да носи лична отговорност. Кметът в един град отговаря за почти всичко, което се случва в него. Ще се постараем в общината да въведем принципа – който не си върши добре работата, да носи отговорност, и да идва друг, който може.

Готов съм за твърди действия в това отношение и смятам, че не трябва да проявявам сантименти.

- Тези дни родителите започват предучилищна подготовка за децата си. Как ще ги посрещнат старозагорските училища, има ли инициативи за откриване на новата учебна година?

- Със сигурност в откриването на учебната година ще участва цялото ръководство на общината, подготвили сме подарък за всеки първокласник. Това, което искаме да направим предварително, е градът да стане още по-безопасен – например с нови пешеходни пътеки със студен пластик, който издържа дълго. От друга страна са ремонтите по училищата.
Предварително се извинявам на онези родители, които няма да могат да изпратят децата си временно на детска градина поради ремонти, които текат. Но няма как – те са наложителни, градините работят на целогодишен режим и сега е най-доброто време за ремонти. С някои се позакъсня поради процедурите по обществени поръчки, но смятам, че ефектът ще е добър и, че до края на септември ще привършим всички ремонти. През следващата година предстои сериозен ремонт, финансиран от фонд Козлодуй, на няколко училища и детски градини. Трябва да бъдем търпеливи, резултатите ще дойдат. В тази връзка е и новина от последните дни – правителството отпусна средства на 9 общини, сред които е и Стара Загора, за превръщане на физкултурни салони в многофункционални зали.

Салонът на СОУ Иван Вазов ще бъде превърнат в такъв център – за баскетбол, волейбол, футбол на малки вратички… Проектът е мащабен – за около 1 млн. лева.

- Готов ли е кметът на община Стара Загора да избере някое старозагорско училище и да изнесе открит урок за осемхилядолетна Стара Загора?

- Разбира се! Аз винаги съм подкрепял тезата, че ние трябва да показваме историята си, и то в целия й блясък. Има много по- вещи и знаещи хора в тази сфера от мен и те биха могли по-добре да представят историята на Стара Загора, но с удоволствие бих разговарял с младите хора на Стара Загора да я оценят, да я пазят, да застават зад 8-хилядолетната история на града, защото това носи само позитиви за Стара Загора. Нека и експертите историци да я разпространяват сред младите, а ние като местна власт ще застанем по всякакъв начин зад това.

Интервю: вестник Национална бизнес поща, чрез ТПП-Стара Загора www.chambersz.com

*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн