“СПИН”-скандалът в БСП: Нищо не е такова, каквото изглежда – коментар

STZAGORA.NET
Твърде странен скандал се разрази тези дни в БСП около СПИН-сравнението на Антон Кутев, разгласено от Корнелия Нинова. Защо странен? Защото зевзеклъкът на Кутев, снесен от него в интервю за “Всеки ден” миналия вторник*, без съмнение щеше да остане нечут и незабелязан, ако не беше разкудкудякан на висок глас по националните медии от съпартийката му.

Случилото се за пореден път повдига куп от въпроси що за лава клокочи в недрата на 121-годишната партия и какви напрежения я раздуват. Едва ли Корнелия Нинова не е предугаждала взрива от коментари, който последва негативния й пиар. Но все пак го пусна в оборот, заела позата на принципна партийка, засегната на чест заради доброто име на БСП. И такава я свърши, че ако някой не беше чул и разбрал за какво става въпрос, след акцията й чу и разбра. Привидно лековатото на пръв прочит експромптно изръсено сравнение на Кутев за обвързващата наследственост и семейственост в червените редици се разпространи със скоростта на огън в рилска гора. И с почти същия ефект.

Но сервираното от Кутев в интервюто е просто едно негово наблюдение. То несъмнено си има своите основания, а БСП отдавна изтъква, че е дала свобода на личните позиции. Много по-интересен е механизмът, задействан от Нинова. Механизмът на топене, на сочене с пръст на уж партиен другар. Стари комсомолски номера, бихме казали. Само че времето на ДКМС отдавна отмина. Но явно порочната, кариеристичната част от духа на Комсомола е още жива, поне в някои глави. Коладенето на кадър на политически противник на еврониво преди време, излязло пак от БСП, долу-горе можеше да се обясни, макар че остави лепкавия спомен за удар под кръста на българи срещу българи пред външна публика. Но сега вече виждаме подобен похват, приложен на вътрешнопартийно равнище, без оглед на възможните поражения за БСП като цяло.

“БСП като цяло” ли? Простете за шаблонния израз. Отдавна калкулацията за това, от колко части се състои днешната БСП, е непосилна задача. Колко отделни партийки, често наострени до кръв една срещу друга, приютява старата, избеляла в годините на прехода червена черупка. Дори на Бузлуджа вече групите са ясно очертани. Едните – на трибуната, другите – на тревата. Третите и четвъртите – някъде в периферията или изобщо липсващи. Фрагментация, която се повтаря стократно по места, кажи-речи във всеки град и село.

Става дума за групи със свои сериозни икономически и властови интереси, не за обикновените войници от червения строй, които още стискат пушките, водени от онзи дълг и онази чест, за която говори Кутев. Тяхната армия, макар и побеляла в голямата си част, може да се види на всяко събрание на БСП. Тя е нещо съвсем различно и отделно от партийните генерали. Но не и независимо от тях.

Такива асоциации буди “СПИН”-скандалът в БСП. След него човек започва да си мисли, че ощипаните рушат, а набедените градят. И че нищо не е такова, каквото изглежда.

Максим ДОБРЕВ
____________

* Въпросният откъс от интервюто:
- Казахте, че дъщеря ви също харесва социалистическите символи. Явно по наследство.

- Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си. Дъщеря ми Мина вече участва в няколко кампании, въпреки че е едва на 16. На мен също никой не ми е давал избор в коя партия да членувам – баща ми бе един от големите активисти в София.
* * *
Председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев излезе на 27 август с позиция по скандала. Като изключим традиционните му нападки срещу управляващите от ГЕРБ, в разпространения от пресцентъра на БСП текст се казва следното:

“От няколко дни наблюдавам опитите на функционери на БСП и хора отвън да раздухат един доста измислен скандал… Не разбирам обаче функционери от БСП, които се стремят едно изречение – преразказ на виц, да превърнат едва ли не във водеща тема за партията, да раздават оценки, да заклеймяват, да искат оставки. Може да има различни мнения за фразата на Антон Кутев. Струва си да припомня, че за вицове наказания се налагаха в друго време и се надявам БСП отдавна да е забравила подобни подходи. Заслужава си да посоча за колко безобразия… именно медийният секретар на БСП е острието на атаките ни, а точно това дава самочувствие на нашите членове и симпатизанти. Когато някой раздава оценки, е добре да се замисли за собствените си действия и резултати.

Има много по-важни въпроси, на които най-активните по темата би трябвало да отговорят – това ли вълнува днес най- много българите, които се борят за оцеляване; това ли вълнува най-много симпатизантите на нашата партия… чии интереси волно или неволно обслужват? На много от тези въпроси имам отговор и информация. За пореден път някои водят вътрешни битки заради лични амбиции на гърба и за сметка на БСП.

За мен пред БСП има само една цел… – да се предложи на хората алтернатива за европейско модернизиране на България и достоен живот. Всичко останало в добрия случай е липса на политически усет и преценка, а в лошия – подпомагане на политическия опонент. Към всяка проява на последното ще бъда безкомпромисен.”
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн