В Община Стара Загора вземат мерки срещу заболяването африканска чума по свинете

STZAGORA.NET

Кметът Живко Тодоров издаде заповед, която разпорежда превантивни мерки срещу появата на заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Решението беше взето по време на проведеното вчера заседание на Общинската епизоотична комисия, водено от Росица Копривчина- директор на Дирекция „Стопанска политика” в общината.

Болестта АЧС не е опасна за здравето на хората и не се предава от животно на човек, но има огромно стопанско значение, защото може да причини до 100- процента смъртност на заразените животни, а при появата й се ликвидират всички животни, разясниха д-р Алексей Алексиев от ОДБХ и д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция.

Членовете на ловни сдружения и ловни стопанства Руско Чепилев, Борислав Турлаков и Стефан Георгиев заявиха, че към момента няма наблюдение върху дивите свине, но с настъпване на ловния сезон ще бъде осъществено.

Д-р Радослав Михайлов – управител на Зоопарка в Стара Загора, уведоми комисията, че на територията на зоопарка няма животни, податливи на заболяването. Той уточни, че вирусът е силно устойчив на климатичните промени и запазва дълго време своята вирулентност.

Според издадената заповед при наличие на симптоми на заболяването собствениците на свине незабавно трябва да уведомят съответния кмет / кметски наместник и ветеринарния лекар, а те съответно общинския кмет и органите на Областната дирекция по безопасност на храните.

Инспектори от ОДБХ – Стара Загора и общински служители да извършат проверка на депото за битови отпадъци в местността „Мандра баир”, като същевременно се засили контрола за недопускане на свободно движение, отглеждане и изхранване с хранителни отпадъци на свине в района, предвижда заповедта. Според нея в хотели и ресторанти органите на ОДБХ ще извършват постоянен контрол за начина на обезвреждане на кухненски и хранителни отпадъци. Служители на Изпълнителната агенция по горите се задължават да осъществяват наблюдение за наличие на клинични признаци по дивите свине, като при необходимост ще сигнализират незабавно на тел. 0888/475252 в ОДБХ Стара Загора.

Контролът по изпълнение на заповедта на кмета ще се осъществява от зам.-кмета Йордан Николов.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн