Живко Тодоров: До 15 септември около 60 пешеходни пътеки в Стара Загора ще са с нова хоризонтална пътна маркировка

STZAGORA.NET
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Тодоров, проведохте няколко срещи с представители на Фейсбук-групата „Къде да разхождаме кучетата си в Стара Загора?!”. Има ли напрежение, свързано с домашните кучетата в Стара Загора и какви конкретни мерки взимате в тази посока?
Живко Тодоров: Няма напрежение. Всичко е уточнено. Наредбата, която беше приета наскоро от Общинския съвет, имаше някои детайли, които трябваше да бъдат уточнени. Проблемът излезе от забранителните табели за преминаване на кучета, които бяха поставени в някои части на града. Тези табели ще бъдат заменени с разрешителни табели, които са за преминаване само с повод. Целият град ще бъде достъпен за хора с кучета, които ги разхождат с повод до два метра. Това е решението на Общинския съвет с наредбата и недоразумението е във връзка с някои табели, които бяха поставени на парк Аязмото. Те ще бъдат подменени с такива за разрешителен режим – Разрешено преминаването с повод до два метра. Бяха предложени добри неща във връзка с ограждането на пространства за свободно разхождане на кучетата, тъй като те не трябва да пречат на останалите граждани и за това са набелязани 12 площадки с обща площ над 3000 линейни метра, които ще бъдат изградени през следващите два месеца. Там ще има кучешки тоалетни, пейки за сядане, ще има възможност стопаните да ги пускат свободно без това да притеснява останалите граждани. Резултатите от проведените срещи са добри. Набелязаха се мерки, които да се вземат, така че всички хора да бъдат доволни в града.
Фокус: Има ли Община Стара Загора проблем с бездомните кучета?
Живко Тодоров: Всички градове в България имат проблем с безстопанствените кучета, тъй като са нужни национални мерки за ограничаване на популацията. Това включа регистрация на всички кучета, тъй като много лесно кучето може да премине дадена територия и проблемът може да се прехвърли на друго място. Необходими са национални мерки на първо място за регистрацията и след това за ограничаване популацията на безстопанствените кучета с кастриране, прибиране в приюти. В Стара Загора като цяло няма толкова остър проблем, какъвто е в София и в някои други градове. И при нас има безстопанствени кучета, но с мерките, които предприемаме по кастриране и по настаняването им в приюта, общо взето успяваме да ги решаваме. Реагираме и по сигнали, където има такива. Проблемът го има, но не е толкова остър, както на други места.
Фокус: Т.е. вашият проблем е с домашните любимци?
Живко Тодоров: Това е проблем, който го има навсякъде в България, тъй като до този момент нямаше обособени оградени територии, където да се пускат кучетата, които се разхождат в града. Досега в цяла България е практика собствениците на кучета да ги разхождат навсякъде, останалите граждани пък се оплакват от това. Отделяйки тези територии и ограждайки ги по европейски образец, проблемът ще бъде решен и няма да се създава напрежение между отделните групи в обществото.
Фокус: В Стара Загора вече ще се полага нова хоризонтална пътна маркировка. Какви ще се ползите?
Живко Тодоров: Слага се студен пластик, който се залепя за уличното платно. Той трае няколко години и пътната маркировка ще бъде в червено и бяло. Вече започнахме полагането й. На улиците, където асфалтовата настилка е добра, ще се положи точно такава маркировка, за да може да трае дълго, да се забелязва и да има по-малко инциденти. Досега такава не беше поставяна в Стара Загора и смятам, че ще подобрим визията на града и сигурността на хората, които пресичат, защото водачите виждат по-отдалече и реагират по-добре на различния цвят на маркировката. Тя пък се поддържа в по-добро състояние, когато се прави от качествени материали. Няколко пъти по-скъпа е от обикновената, но трае с години, така че това е една добра инвестиция.
Фокус: Колко пешеходни пътеки в Стара Загора ще бъдат с такава маркировка?
Живко Тодоров: До 15 септември ще направим около 60 пешеходни пътеки с такава пътна маркировка. Когато следващата година направим рехабилитация на основни улици, тогава слагаме трайна маркировка заедно с новите пешеходни пътеки и по този начин решаваме генерално проблемите. Няма нужда всяка година по няколко пъти да се подновява маркировката, което е харчене на средства. По-добре е веднъж да се инвестира, но качествено.
Фокус: Има ли в Стара Загора инциденти с пешеходци на пешеходна пътека?
Живко Тодоров: Слава Богу, те са сравнително малко. Хубавото в Стара Загора е, че има поставени доста гърбици или полегнали полицаи. От много години това е политика на града. На ключови кръстовища и там, където има конфликти, се поставят гърбици, което възпрепятства инцидентите.
Красимира ГЕОРГИЕВА
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн