Колективният трудов договор в “Мини Марица-изток” ЕАД може да бъде подписан до края на август, ако бъдат направени компромиси и от двете страни

STZAGORA.NET

Пламен Димитров

„Преди два дни разговарях с премиера Бойко Борисов и той гарантира пред мен, че до парламентарните избори догодина „Мини Марица-изток” няма да бъдат приватизирани и че ще съдейства до края на август да бъде подписан Колективният трудов договор във въгледобивното дружество.” Това заяви днес по време на националното честване на професионалния празник на миньора Пламен Димитров – президент на КНСБ. Той припомни, че вече 7 месеца след ефективната стачка все още не е изпълнено споразумението с ръководството на мините.

Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов 90 на сто от клаузите в Колективния трудов договор вече са договорени. Владимир Топалов – председател на миньорската федерация към КТ ”Подкрепа” бе категоричен, че няма да се съгласят доходите на миньорите да бъдат намалени.

Валентин Вълчев, който доскоро бе лидер на КНСБ в мините, а сега е председател на федерацията на миньорите кам КНСБ, заяви, че „препъни камъкът” в преговорите е методиката на разпределение на средствата и правилата за формиране на работната заплата.

Евгени Стойков

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” Евгени Стойков каза, че сериозно напрежение в диалога със синдикатите няма, а позицията на ръководството е да се запазят сегашните социални придобивки. Той призова към компромиси, за да може Колективният трудов договор да бъде финализиран в най-кратки срокове.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн