Европейските проекти на Община Казанлък целят насърчаване на икономическата активност в града и района

STZAGORA.NET
Във връзка с публикация в регионална медия публикуваме изпратената до stzagora.net информация за реда на провеждане на дейностите и основните цели на европейските проекти в областта на туризма, по които се работи в Община Казанлък.

Казанлък през последите 12 години за съжаление не е участвал достатъчно активно в усвояването на предприсъединителните и структурни европейски фондове за развитие на туристическия потенциал на района. През 2011 г. Общината кандидатства успешно по такава специфична мярка на ОПРР като “Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Разработеният проект „Докоснати от древността” има за цел да привлече повече посетители в Казанлък и да допринесе за интегрираното градско развитие. Той спазва задължителното изискване на мярката за насърчаване на равнопоставеността и социалната интеграция. В проектното предложение на Община Казанлък са включени и одобрени събития, свързани с представяне на самодейните състави в общината, на ромската култура и на младежки групи. Те отговарят на основа цел в Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на ОПРР – повишаване на социалната и културната интеграция в градските територии. Договорът с МРРБ за изъпълнение е подписан на 9.09.2011 г.

На базата одобрена от МРРБ документация в началото на годината Община Казанлък обяви чрез Агенцията за обществени поръчки открита процедура за определяне на изпълнители на проекта. На нея имаха възможност да се явят всички заинтересовани фирми. По обявената според изискванията на ЗОП поръчка „Промотиране и реклама на иновативното културно събитие „Докоснати от древността” се яви един кандидат – “Чап медиа” АД.

В откритата процедура по ЗОП за поръчка с обособени позиции: спектакъл “Новите траки”, „Панаир на тракийските занаяти и изкуства”, “Стрийт парад”, “Артфест мултимедия” и ”Град-сцена” също имаше един участник, отговарящ на изискванията на МРРБ – “Зенит адвъртайзинг енд комюникейшънс”.

По този начин, за разлика от други общини, които не успяха да осигурят изпълнители за проектните си предложения по “Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”, Община Казанлък ще има възможност да завърши успешно този проект. Двете кандидатствали фирми отговарят на всички изисквания на ОПРР за реализирането на дейностите.

Изпълнението на този проект, заедно с новия проект, спечелен от Община Казанлък по Oперация 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите“ (и класиран от МРРБ сред 6-те най-добри от общо 28 одобрени предложения на български общини), създава реални предпоставки Казанлък да се утвърди трайно като дестинация за културен туризъм, да се повиши заетостта в туристическия отрасъл, а оттам да се увеличат икономическите ползи за местното население.

По данните на Световната туристическа организация при ООН, през последните години туризмът се утвърждава като един от основните двигатели в развитието на световната икономика и има ключов принос за просперитета на регионите в условия на икономическата криза. Ето защо, в интерес на развитието на нашия град и на района, Общинското ръководство полага последователни усилия да привлече повече европейски средства за промотиране и популяризиране на Казанлък като туристическа дестинация и разчита на обществената подкрепа за това.

Затова не търсенето на евтината сензационност, а успешното реализиране на всеки европейски проект е в интерес на казанлъчани. Европейските фондове са сред малкото реални източници, който носят добавена стойност за развитието на местната икономика като се използва европейско финансиране, а не се харчат средства от бюджета. По тази причина Община Казанлък работи по европейските проекти при спазване на всички изисквания по оперативните програми. А очакваният краен ефект от тяхната реализация е да се отрази положително върху заетостта и жизненото равнище на гражданите на Казанлък.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн