Кметът на Стара Загора бе гост на националното честване на професионалния празник на миньора в „Мини Марица-изток“

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе гост на националното честване на Деня на миньора в „Мини Марица-изток” ЕАД, с което се отбелязва и 60-та годишнина на дружеството. Той присъства на молебен за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион в църквата „Св. Иван Рилски“, православен храм, изграден през 1873 г.от дарения, обявен за културно-историческо богатство.

От името на Община Стара Загора Тодоров положи цветя пред паметника на Св. Иван Рилски в едноименния архитектурен комплекс. Приветствие към гостите поднесе кметът на града-домакин на администрацията на дружеството – Раднево. В словото си д-р Юлиан Илчев подчерта, че паметникът е висок 38 м и е един от най-високите на Балканския полуостров. Той е издигнат от ръководството на Мини Марица Изток преди около пет години и дарен на Община Раднево.

В поздравителния си адрес към инж. Евгени Стойков – изпълнителен директор на минното дружество, разработващо най-голямото находище за открит въгледобив в България, кметът на Стара Загора Живко Тодоров изразява благодарност за подкрепата, която общинското ръководство и общността в града получават. На 20 юли, само осемнадесет дни след направената първа копка, в парк „М.М. Кусев“ беше открита най-голямата площадка за фитнес на открито на Балканския полуостров на стойност 83 000 лв. Тя отговаря на всички европейски изисквания за уреди и настилка и се радва на одобрение и огромен интерес от страна на любителите на спорта в Стара Загора. Общата й площ е 681 кв. м – на 235 кв. м са разположени 20 комбинирани уреда, 195 кв. м са заети от алеи и 251 кв. м са обновените зелени площи.

След посещение в рудник „Трояново-1”, от 13.00 ч. в Общински център за култура „Н. Воденичаров” започна тържественото събрание на Българската минно-геоложка камара, което за първи път тази година се провежда извън столицата.

На събитието присъстват представители на държавната и общинската администрация, лидерите на миньорските федерации в двата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, лидерът на КТ „Подкрепа“ д.р Константин Тренчев, кметът на Мъглиж Динко Господинов, бивши изпълнителни директори на дружеството, управители и заместник-директори на трите рудника.

Денят на миньора официално се отбелязва от 1996 г. На 8 август същата година с Решение 834 Министерският съвет обявява деня на църковния празник Успение на Свети Йоан Рилски за професионален празник на миньорите. Светецът се смята за техен покровител. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн