В първа по рода си Фейсбук-среща с граждани кметът Живко Тодоров коментира наредбата за кучетата

STZAGORA.NET

С куче на повод може да се минава навсякъде, но животните могат да бъдат пускани свободно само на 12 места в Стара Загора


Поставените по алеите на Аязмото и на други места в Стара Загора табели относно режима за разходка на кучета указват, че на съответното място е забранено пускането за свободна игра на домашните любимци без повод. Те не забраняват преминаването след знака на водачи с кучета, които са на каишка с дължина до 2 метра. За да се внесе яснота, на табелите ще бъде добавено, че забраната се отнася само за свободно пускане на кучетата. С уточнението ще бъдат запознати и екополицаите.

Това необходимо уточнение бе направено днес от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кмета Йордан Николов на първа по рода си среща с граждани, организирана изцяло във Фейсбук, след като градоначалникът покани за диалог на живо в общината участниците в групата на собствениците на домашни кучета.

Куче на каишка може да бъде водено из целия град – навсякъде, по всички улици, без ограничения. Но местата за свободно пускане на животните са строго регламентирани. Те са 12 на брой в Стара Загора и трябва да се спазват точно, стана ясно на срещата, в която участваха около 30 старозагоци. За живеещите в центъра на града градинката на Аязмото се намира в източната част, зад Митрополията и преди казармите.

На “кучешките полянки” ще бъдат поставени модерни кошчета за отделяните екскременти, както и дървени пейки за отдих на хората. Проектите са готови, до месец ще стартира процедурата за избор на изпълнител и до 2 месеца полянките ще бъдат оборудвани. По предложение на собствениците на кучета ще има и осветление, за да може местата да бъдат използвани и вечерно време.

Кметът Живко Тодоров изрази задоволство от проведената среща и подчерта, че Общината остава отворена за диалог по важните за града теми.

На срещата присъстваха представители на звената „Инспекторат“, „Екоконтрол“, „Опазване на обществения ред“, Зоопарка и приюта за кучета.

Кинологът Сотир Евтимов определи от името на гостите срещата като много добра и увери домакините, че част от въпросите, които са „запалили“ Фейсбук, са отпаднали. Той пое ангажимент да координира подготовката на предложение до Общинския съвет за промяна в Наредбата за отглеждане на животни на територията на Стара Загора, за да се избегнат съществуващите в сегашната “двусмислия и противоречия”, по мнението на стопаните на кучета.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн