Д-р Константин Тренчев: Спънатият бизнес не дава на заплатите у нас да растат

STZAGORA.NET

“Не заплатите притискат работодателите у нас. Те никога не са били в съотношение, каквото е в модерния свят – обясни лидерът на КТ “Подкрепа” пред медиите днес в Стара Загора. – Това, което притиска работодателите, е лошият бизнесклимат, който е създаден не от работниците, а от неописуемо тежките административни процедури за правенето на бизнес. За един бизнесмен основният компонент не е работната ръка и нейната заплата. Много други неща пречат на бизнеса, не синдикатите с някакви екстремни искания. Проблемът е, че това е най-лесната част, от която бизнесът може да си спести и затова той веднага реагира по този начин. Бизнесът не може да промени наредба, която му пречи, докато работниците са най-лесни. Затова те поемат първия удар.”

Това каза в Стара Загора днес лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Той е в родния си град по повод двудневната конференция, която тече с участието на зам.-социалния министър Зорница Русинова в новия петзвезден “Парк-хотел Стара Загора” край езеро “Загорка”. Темата е въвеждането на слабо познатия у нас, но ефективен социален одит в предприятията. Форумът бе уважен и от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

За отношенията работници-работодател в “Мини Марица-изток” ЕАД синдикалният лидер припомни следното: “Напрежението в Мините след стачката намаля, но не изчезна. Аз вярвам в благоразумността на министъра, който ще присъства на Празника на миньора в събота. Предполагам, че ще постигнем напредък и напрежението в тази изключително важна производствена единица да намалее, както и да намерят своето решение проблеми, които останаха и след стачката”.

Запитан за цените на лекарствата, д-р Тренчев заяви следното: “За мен е ясно, че правителството търси форма и начин да ги намали. И едно от предложенията е да се намали ДДС-то им. Само че това повдиге една купчина други въпроси. В крайна сметка, изглежда, пак ще трябва премиерът да изиграе ролята на арбитър кое как да стане. Сметките не излизат заради много неща, и най-вече заради неработещата ни икономика. Оттам тръгват по веригата всички проблеми.”

Растящите цени и доходите у нас д-р Тренчев коментира така: “Едни цени не биха били непоносими, ако са в баланс с доходите. Това дали ще фиксираме цени на хранителни продукти, дали ще се намали ДДС-то на лекарствата, са мерки, които не оправят системата като цяло. Те могат да закърпят положението, да изиграят известна психологическа роля. Но не е това, което оправя държавата. Държавата се оправя при работеща икономика. Ето това е големият проблем на нашата държава и за съжаление като че ли той се задълбочава. Сега се говори, намеква се от страна и на премиера, и на финансовия министър донякъде, вече и за доходи. Но цените на горивата и електроенергията удрят и повличат всичко. Предстои към края на август или началото на септември да свикат отново Националния съвет [за тристранно сътрудничество - бел.ред.], да седнем легитимно и да говорим по тези въпроси”
*gerb

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн