Заради увеличeния ток цената на водата в Стара Загора става 2.72 лв. с ДДС

STZAGORA.NET

Румен Райков

Цена от 2.72 лева за кубически метър вода с ДДС ще заплащат потребителите в област Стара Загора и община Тополовград от 1 август, съобщи управителят на “ВиК” инж. Румен Райков. Новите цени на водоснабдителните и канализационните услуги са определени с решение Ц-27/31.07.2012 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

За един кубик помпажна вода ще се плаща по 1.81 лева, вместо по 1.71 лева, както досега. За отвеждане до канализацията таксата е 0.10 лева на кубик, а за пречистване – 0.36 лева. Така общата сума става 2.27 лева, върху тях се начислява 20 на сто ДДС и крайната цена достига 2.72 лева. В някои от селата се ползва гравитачна вода, чиято цена ще бъде 0.98 лева на кубик, плюс останалите начисления до потребителя, тоест общо 1.73 лева за кубик.

“Поискахме повишаването заради рязкото повишаване на тока. Ние месечно плащаме между 650 и 700 хиляди лева за електроенергия. Още не сме получили фактури с 16-те процента увеличение от 1 юли. А ДКЕВР ни разреши 5.5 на сто повишение. Невъзможно беше да не искаме корекция, трябва да фалираме. Неведнъж сме обяснявали на клиентите си – припомпването на водата увеличава разхода на ток. Ние не сме спрели да правим нововъведения, покачваме коефициента на полезно действие на съоръженията, правим икономии, непрекъснато снижаваме разходите, но като се качва цената на тока, се оказва, че трябва да плащаме повече. И в момента работим върху нови решения”, коментира инж. Райков.

Инкасаторите ще засекат водомерите, за да се започне отчитане по новите цени, уточни той.

Таня ИВАНОВА
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн