Масови отпуски в оръжейницата “Арсенал”

STZAGORA.NET
От 1 август до 30 септември поетапно в полагаем платен отпуск излизат голяма част от работещите в “Арсенал”. Те ще почиват общо 23 работни дни, разпределени в двата месеца. Тези, които нямат толкова дни платен отпуск, имат право да ползват неплатен. Ползването на отпуските ще става по график, направен от ръководителите на съответните звена.

Заповедта за масовото излизане в платен отпуск е на изпълнителния директор на оръжейницата Николай Ибушев и е от 16 юли. Съгласувана е и с представителите на двата синдиката. Правните основания на директора за отпуск на арсеналци са на основание на чл. 173, ал. 7, т. 1 от Кодекса на труда и чл. 40 от КТД в “Арсенал”, и са свързани с липсата на достатъчно работа и очертаващ се принудителен престой. В този случай работодателят може едностранно, на база тези членове от КТ и КТД, да разпореди ползването на платения годишен отпуск.

Най-много работници и служители ще почиват в периода 13 август – 14 септември. Тези, които нямат достатъчно дни платен отпуск, за да покрият периода на престоя, и не си пуснат неплатен, ще ползват непълно работно време, по смисъла на чл. 138, ал. 1 от КТ и чл. 9 от Наредбата за работното време.

В периода на отпуските повече от 1/3 от състава на “Арсенал” остава на работа, при нормално работно време, предвид поръчки за изпълнение и с цел осигуряване на текущата дейност за периода на престоя.

От 1 октомври целият производствен процес в “Арсенал” се нормализира, съобщават от дружеството. В периода на престоя ръководството на фирмата усилено работи по нови поръчки, с цел осигуряване на дългосрочна заетост на персонала.

От КНСБ и управата на “Арсенал” категорично отрекоха слуховете за съкращения.

Деляна БОБЕВА
*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн