Халосни патрони на “Ню Бояна филм” АД отпреди 40 години застрашиха човешки животи

STZAGORA.NET
Непосредствено след новината, че петима участници във възстановката “Спасяването на самарското знаме”, посветена на 135-годишнината от боевете край Стара Загора, са получили наранявания, потърсихме мнението на организаторите и главнитe действащи лица. Председателят на старозагорския клон на Национално дружество “Традиция” Петко Танев беше категоричен, че вината е у Киноцентър “Ню Бояна филм” АД: “Бързам да успокоя всички съграждани и гости на града, които се насладиха на възстановката, че няма тежко пострадали! Всички, които получиха леки наранявания, бяха на тържествената вечеря и след банкета си тръгнаха по живо-по здраво.

Въпреки това проблем има, и то немалък! Според мен той се корени в оръжията и преди всичко в боеприпасите на Киноцентъра, но следствието ще има крайната дума. Иззети са оръжия и патрони, но във всички случаи говорим за самонараняване, а не за прострелване на даден участник от друг. Което автоматично изключва фактора човешка грешка. Доколкото разбрах, халосните патрони са произведени през далечната 1973 г., може би са с минала гаранция. Те дават много силна детонация и цепят напречно гилзата. Така с гърмежа се отделят малки ламаринки, най-грубо казано, които попадат в лицето или тялото…

На всичкото отгоре излезе така, че ние си платихме за… главоболията. Наехме си пушкалата, боеприпасите, специалист-консултант от “Ню Бояна филм” АД, а поставихме в угроза безопасността на нашите членове. Досега сме направили или участвали в над 30 големи възстановки, но такова чудо не е било!… Лично аз чакам резултатите от проверката на полицията и ще търся отговорност.”

Георги ГЕРЕНОВ
*gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн