Над 20 дни с.Яворово е на автопилот

STZAGORA.NET

Райчо Стоев

“Вече четвърта седмица с. Яворово е на автопилот!”, тревожно ни сигнализираха жителите на селото. Кметският наместник Райчо Стоев беше освободен от градоначалника на Чирпан Кичка Петкова ден след като в референдум яворовци поискаха да преминат към Община Стара Загора (10 юли т.г.). Оттогава Яворово няма кмет.

Какво се случва, сподели пред в.”Старозагорски новини” Пенка Иванова – председател на Народно читалище “Ахинора 2006″ в Яворово: “Селото ни е оставено на самотек. Хората няма към кого да се обърнат за най-обикновени административни услуги, като свидетелство за наследство например. Райчо Стоев бе насреща дори за разрешаването на елементарни битови проблеми – повреди на телевизори, телефонни апарати и др. На най-възрастните хора той закупуваше и лекарствата по рецептурните им книжки. По-подходящ кмет от него не е имало и, убедени сме, няма да има. Затова сме възмутени от неговото уволнение. Райчо кореспондираше между хората и арендаторите, а сега яворовци няма на кого да разчитат при проблем в тази сфера.

Преди няколко дни до училището в центъра на селото умря крава и близо четири дни нямаше кой да я премести. А представяте ли си какви болести могат да плъзнат в тази жега? Накрая се обадихме на телефон 112 и разрешихме проблема…

Но яворовци имат нужда от кмет! Благодарни сме, че не се е случила по-голяма беда досега и че природата ни пази. Но никой не може да ни гарантира какво ще стане утре…”

Потърсихме за коментар кмета на Чирпан Кичка Петкова, която заяви, че в общината е в процес на оформяне на документите, с които ще бъде назначен нов кметски наместник: “Мисля, че не е толкова страшна липсата на кмет в селото. Същото е и в периодите на отпуска или болничен, които понякога обхващат и по-дълъг период. Тогава също няма кой да изпълнява функциите на кмет. В момента подготвяме документите и от понеделник – 4 август, Яворово ще има нов кметски наместник.”

Кметът на Чирпан обаче не пожела да коментира кой ще заеме тази длъжност. Тя издаде само, че става дума за човек от селото.

Припомняме, че жителите на с. Яворово събраха 174 подписа в подкрепа на уволнения си кметски наместник Райчо Стоев. Подписите бяха приложени към жалба от жителите на селото, адресирана до областния управител Недялко Недялков.

Жители на селото се надяват, че след като процедурите за преминаването на Яворово към Община Стара Загора приключат, кметският наместник ще се назначава от старозагорския градоначалник, тоест има възможност Райчо Стоев отново да застане начело.

Росица РАДНЕВА
*gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн