Прибраха 8 деца от ромски катуни

STZAGORA.NET
Осем деца на възраст до две години са прибрани при проверки на ромски катуни около града и са настанени в домове, съобщи Валя Бонева, началник-отдел “Закрила на детето” в общинската дирекция “Социално подпомагане” в Стара Загора.

Проверките са по разпореждане на Районна прокуратура и се осъществяват съвместно с районните полицейски управления и РЗИ и от април до сега са направени 3.

“Децата се отглеждаха в изключително лоши условия, имаше риск не само за здравето, но и за живота им и за съжаление ги настанихме в специализирани институции. Родителите им се интересуват от тях и почти ежедневно ги посещават, но не можем да позволим те да се върнат пак в палатката при същите условия”, каза още Валя Бонева.

По думите й повечето от катунарските семейства са познати от години и на полицията, и на социалните работници. Те са от с. Градец, община Котел, препитават се със сезонна работа в селското или горското стопанство, местят се непрекъснато и нямат нагласата за водене на трайно уседнал живот. С някои от тях е работено от 2006 година насам, намирани са им квартири, помагано е да се устроят децата в детски градини или училища, но те предпочитат чергарския начин на живот.

Направената проверка през юли е с цел да се картографират местата на катуните, добави Петя Чакърова, директор на “Социално подпомагане”. Ромите от катуна в Памукчии например работели основно като дърворезачи, добре платени са, децата им ходят на училище, но другаде нагласите са различни.

Проверките по тези рискови временни обиталища ще продължат и ако се установи, че има деца, за които на практика не се полагат грижи, те ще бъдат настанявани в социални заведения, категорични са от “Закрила на детето”.

Таня ИВАНОВА
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн