Илев се прости с паричната си гаранция

STZAGORA.NET
Сбъднаха се притесненията на част от свидетелите, ужилени от лихварската дейност на адвокат Илчо Илев (бивш шеф на Следствения арест, на снимката), че ще бъдат заплашвани, след като бъде освободен от ареста. Това стана ясно на продължилото два дни съдебно заседание (на 26 и 27 юли т.г.) в Окръжен съд – Стара Загора, във връзка с наложената му повторна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Решението на съда

“Мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия Илчо Илев се изменя от парична гаранция в размер на 30 000 лв., такава, каквато беше изменена с определението на Апелативен съд – Пловдив, в “задържане под стража”, тъй като съдът прецени, че са налице законовите условия на чл.66, ал.1 от НПК, тоест съдът прие, че с процесуалното си поведение, непосредствено след освобождаването му от ареста, обвиняемият е нарушил задълженията си по взетата мярка за неотклонение “парична гаранция”.

Една от целите на всяка мярка, в частност и на паричната гаранция, е да въздейства на обвиняемия да се въздържа от извършването на други престъпни деяния. Съдът намери, че обвиняемият е допуснал неправомерно процесуално поведение, като се е срещнал със свидетели по делото, оказвал им е натиск – както лично, така и чрез трети лица по различен начин, с цел да променят показанията си, депозирани по това дело, които го уличават, като в единия случай се касае за ключов свидетел – бивш негов служител, а така също и е въздействал с цел да пуснат жалби против полицейски служители, участващи в разследването, така че да се компрометират депозираните до момента от тях показания.” Това заяви пред медиите съдия Гьонева.

На въпрос на “Старозагорски новини” на колко свидетели е оказано въздействие от обвиняемия Илев и свързани с него лица, съдия Гьонева заяви: “На петима свидетели от материалите, които се съдържат по последния том от досъдебното производство, като в единия случай се касае действително за оказан натиск преди освобождаването му от ареста. Но в 4-те случая след освобождаването му от ареста.” Съдията уточни, че е имало отправени заплахи за живота на свидетелите, както и на техни близки.

Защитата недоволна

Защитникът на Илчо Илев – адвокат Кънчевски, изрази категорична позиция, че повторното задържане на клиента му е незаконосъобразно. “Ние твърдим, че не сме заплашвали свидетели. Считам, че в доказателствата по делото се установява фактът, че Илев не е влизал в комуникации с основни свидетели по делото. Съдът прие друго. Ще обжалвам пред тричленен състав на Апелативен съд – Пловдив, на 2 август т.г.”, каза адв.Кънчевски.

Той, както и част от представителите на Инициативния комитет в защита на Илев, информираха журналистите, че на 27 юли следобед в ОДМВР – Хасково, за 24 часа е бил задържан техен свидетел, който е трябвало да даде показания пред съда. Според адв.Кънчевски, задържането е било по някаква преписка, която се води срещу него за подбуждане към лъжесвидетелстване. От трима допуснати от съда, де факто показания в защита на Илев е дал само един свидетел, въпреки че защитата е имала възможност да осигури още един.

Две жени от Инициативния комитет в защита на лихваря, които в продължение на часове стояха пред съдебната зала (б.р. – заседанието се провеждаше на закрити врати), изразиха възмущение от задържането на свидетеля в Хасково, както и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който според тях същия ден се изказал неподготвен по бТВ. Едната от тях -Таня Тодорова, потвърди, че е собственик на Агенция за недвижими имоти, но отрече пред медията ни продажбата на имоти от сделките на Илев да са минали през нейната агенция. Сред чакащите беше и съпругата на Илев, но тя предпочете да мълчи пред медиите.

Така или иначе, Илчо Илев остава в ареста, а по решение на съда внесената от него парична гаранция в размер на 30 000 лв. е отнета в полза на държавата.

Припомняме, че срещу бившия шеф на Следствения арест Илчо Илев са повдигнати три обвинения: по чл.321, ал.3 от НК за организиране и ръководене на престъпна група, по чл.252, ал.2 за лихварство и по чл.253 за пране на пари. Той, негови близки и съдружници бяха задържани през октомври миналата година при полицейска акция “Лихварите”. Илев беше посочен от разследващите като лидер на организирана престъпна група, извършвала незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи и др., действала на територията на Стара Загора. Тогава от ОДМВР съобщиха, че са установени над 400 клиенти на групата, над 200 вписани ипотеки на имоти – собственост на задлъжнели лица по договори за заеми, записи на заповеди и договорни ипотеки. По първоначални данни реализираната печалба на групата е била над З млн.лв.

Материала подготви:

Йовка НИКОЛОВА
*gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн