Износени пушки-берданки на век и половина нараниха четирима участници във възстановката на битката за Стара Загора

STZAGORA.NET

Бердана-2

На 28.07.т.г. около 19.30 ч. в парк «Самарско знаме», при провеждане на мероприятия по повод 135-годишнина от боевете при Стара Загора и историческата възстановка «Спасяването на Самарското знаме», по време на възстановката пострадали четирима от участниците – И.С., 52 годишен от Нова Загора, М.М., 63-годишен от с. Дойренци, обл. Ловеч, Р.М., 35-годишен, от Нова Загора и 59-годишната И.Л. от Копривщица. Участниците получили леки наранявания в областта на лицето при ползване на автентични огнестрелни оръжия, стрелящи с халосни патрони.

Пушките «Бердан–2», образец 1869 г., както и ползваните халосни патрони са собственост на «Ню Бояна филм» АД – София. Управителят на оръжейния склад към фирмата предал доброволно пет пушки и 50 боеприпаса кал. 7.62х54, които ще бъдат подложени на тестове от служителите на служба «КОС» към ОДМВР – Стара Загора.

След медицински преглед в Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора четиримата пострадали са обслужени и освободени за домашно лечение, без опасност за живота.

Оръжейна справка:

Сериозен конструктивен дефект на системата “Бердан 2″ е блокирането на затвора, което става на единствения боен упор със завъртане само на 45 градуса. Това при определено стечение на обстоятелствата води до самоотваряне на затвора, след което той излита назад и нанася сериозна травма на стрелеца. На практика това се е случвало само с много амортизирани пушки, обикновено след бракуването им от армията и преправянето им в ловни, когато очевидно неизправно оръжие е продавано на ловци и е предизвиквало нещастни случаи, пише рускоезичната “Википедия”.

(Бел. ред.:  подадената информация от полицията поражда въпрос по отношение на упоменатия калибър на боеприпасите – 7,62х54. Известно е, че калибърът на куршума на берданките в двете им разновидности е 10,67 мм. Разминаване има и в това, че моделът “Бердан-2″ (на името на американския конструктор Хирам Бердан) е от 1870 г., а не от 1869 г.)

В навечерието на войната Руската армия е въоръжена с първите образци нарезно оръжие, по данни на българоезичната “Википедия”.

В пехотата с пушки „Бердан 1“ и „Бердан 2“ са въоръжени 35 % от войниците, с „Крнка“ – 50 % и с „Карле“ – 15 %. Най-добри качества има „Бердан 2“, образец 1870 г. (до 20 изстрела в минута, дългобойност до 4000 крачки). Съответства на най-добрите пушки на епохата, в т.ч. и на пушката „Пибоди-Мартини“, въведена на въоръжение в османската армия. Частите въоръжени с „Бердан 1“ спешно са превъоръжени в навечерието на войната с „Бердан 2“. Пушката „Крнка“ (до 12 изстрела в минута, далекобойност до 2000 крачки) съответства на пушка „Шнайдер“ в османската армия, но няма добър прием сред войниците (при продължителна стрелба не изхвърля добре гилзите).

Българското опълчение е въоръжено с пушка „Шаспо“ обр. 1866 г. с тесак.

*gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн