Станишев от Бузлуджа: Управлението на страната е провал, управляващите да си ходят

STZAGORA.NET

Официалната част на традиционния национален събор на левицата на връх Бузлуджа по случай 121-годишнината от създаването й започна в 11:30 часа. На трибуната се качиха Сергей Станишев и членовете на Изпълнителното бюро на БСП, председатели на общински и областни съвети на БСП от страната, председателите на левите партии от Коалиция за България. Президентът Георги Първанов седна заедно с Румен Петков на поляната като редови социалист.

“Тези, които днес са на власт, трябва да знаят: и всички пътища да затворят, пак ще стигнем до Бузлуджа на тази дата. Никой не може да ни спре!”, каза в началото на словото си Сергей Станишев. В него той очаквано се впусна в критика на управляващите от ГЕРБ и поиска оставката на кабинета на Борисов. “Българите живеят все по-отчаяно. Не виждат срещу себе си държава, която да им дава сигурност и надежда, която да се грижи за тях. Резултатите от това управление могат да се характеризират с една дума: провал, каза той, припомни тежките оценки в неотдавнашния доклад на Европейската комисия и подкани правителството да си ходи, което бе подето от аудиторията със скандирания “Оставка!”. Днес парламентът не отразява вече волята, мнението, мисленето и очакванията на повечето българи. Този парламент е изчерпан. Той е кух, празен откъм съдържание. Нужни са избори. Само те могат да решат проблемите на хората”, каза Станишев.

В словото си председателят на БСП говори за подписката за референдум за АЕЦ “Белене”, подкрепена от 773 447 българи, като я определи като исторически резултат за българската пряка демокрация. “Тази подписка е и урок за БСП как се правят кампании. През последните години ние се позатворихме в себе си, позабравихме как се говори пряко с хората и сега се учим отново”, каза той. Малко преди това на събора бяха отчетени резултатите по области и общини, а представители на най-активните в подписката бяха поканени на трибуната. Сред тях бе и 102-годишният социалист Асен Костов. Сергей Станишев направи дълбок поклон пред всички активисти на БСП, събирали подписи и осигурили с труда си успеха на подписката.

“Искаме държава, която работи за общия интерес, която се грижи за общото благо; искаме държава, която е демократична и не гази политическите, личните и социалните права на хората; искаме общество, което е солидарно, което има свобода на мненията и в която тези мнения се чуват; ние искаме държава с активна икономическа политика, която подкрепя големи инфраструктурни проекти като “Белене” и други такива, която работи за създаване на работни места и която подкрепя дребния и среден бизнес, за да има заетост. Ние искаме социално ангажирана държава, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа. Искаме държава, в която мислещите, образованите и духовните хора имат път. Това са нашите предложения към българските граждани. Ако успеем да стигнем до хората с тях, тогава със сигурност ще можем да постигнем това, от което има нужда страната: след една година отново тук, на Бузлуджа, да се поздравим с победа в парламентарните избори”, каза в края на словото си председателят на БСП.

*gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн