Няколко хиляди социалисти вече са на Бузлуджа

STZAGORA.NET

Няколко хиляди социалисти, членове и симпатизанти на леви партии от цялата стпрана постепенно изпълват в този час Историческа поляна на връх Бузлуджа. В 11:30 часа тук ще започне традиционният Национален събор на левицата. Той ще премине под лозунга “Решимост за промяна”, изписан едро на официалната трибуна, която очаква ръководителите на БСП начело със Сергей Станишев. Пред нея още отсега е разположен кран с телевизионна камера. Експрезидентът Георги Първанов предварително заяви, че ще седне на поляната, сред хората.

На събор – като на събор, си личи от многобройните сергии за кебапчета, бира, казанлъшки понички и сладолед, които димят под Чинията. Много от качилите се по-рано на върха вече са разпънали на поляната софри.

В навечерието на събора на левицата областният управител в Стара Загора Недялко Недялков издаде заповед, с която забрани влизането и всякакви мероприятия, свързани с Дома-пачетник, който се извисява над Историческа поляна. Но вниманието на социалистите в момента е насочено изцяло към предстоящия политически митинг и никой не е тръгнал да се качва към Чинията. Очаква се Станишев да проясни в речта си какви са намеренията на БСП относно рушащата се реликва.

На Бузлуджа от сутринта е слънчево, но леко ветровито. Температурата е около 20 градуса. На сянка е леко хладно, но се очаква в следващите часове температурата, включително политическата, да се покачи.

Пътят от връх Шипка към връх Бузлуджа е затворен, се разбра от габровлии, които не са могли да минат напряко по него и са били принудени да слязат до гр.Шипка и оттам да се качат отново до мястото на националния събор. Униформените не пускали никого, казаха хората, под претекст, че има свлачище по пътя. Той и без това е целият в дупки, но преминали по-рано сутринта по него увериха, че е напълно проходим.

10:30 часа:
Георги Първанов пристигна на Бузлуджа преди малко и се разходи из Историческа поляна, като навсякъде привличаше жив интерес. Едни му махаха от разстояние, други бързаха да отидат и да се здрависат с него, трети се подреждаха за снимка с експрезидента:

11:00 часа:
Историческа поляна вече е пълна докрай. От трибуната тече подграваща програма със стихове и песни. Всички станаха на крака, за да почетат с минута мълчание паметта на големия български поет Никола Вапцаров, осъден на смърт и разстрелян преди 70 години, през 1942-ра, в софийското гарнизонно стрелбище, за антифашистката си дейност. Съобщават, че все още се чакат автобусите от Северна България, принудени да обикалят с 50 км повече заради затворения път вр.Шипка-вр.Бузлуджа.

Продължението – тук (кликнете).
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн