РЗИ предупреждава за малария

STZAGORA.NET
Последният случай на заболял от малария в Старозагорска област е бил на мъж през 1998 година, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Но по повод на два случая на “внесена” малария през първото полугодие на тази година, потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести в София, Инспекцията издаде специални препоръки към общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти. Те са важни и за всички граждани, които през последните три години са пребивавали в страни с повишен риск.

При първи симптоми на заболяване, съпроводени с висока температура, е необходима бърза консултация с лекар. Взема се периферна кръв и се изпраща в отдел  “Медицинска паразитология”  на РЗИ за изследване за малария. Лечението на такива болни се провежда задължително във вътрешните и детските отделения на многопрофилните болници. “Предвид клиничните и диагностични особености на маларията, както и предприемане на необходимите профилактични и противоепидемични мерки, и с оглед  недопускане на местно разпространение, за всеки съмнителен случай незабавно да се информира отдел “Противоепидемичен контрол” на РЗИ – Стара Загора, на телефон 042/602468 или на GSM  0887942779, 0884 900 657,  0884 900 658“, се посочва още в информацията.

Предприетите мерки са във връзка с изпълнение на препоръките на Глобалната маларийна програма на СЗО и съществуващия епидемиологичен риск за  “внос” на случаи на малария в Европа от ендемични страни.

Добрина СЛАВОВА
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн