Потушиха втори голям пожар край Стара Загора

STZAGORA.NET
Огънят обхванал близо 500 декара сухи треви и храсти

Голям пожар на площ от около 500 дка горя в района на старозагорския квартал “Трите чучура-север” в неделя, 22 юли.

По думите на комисар Стоян Колев, началник на Областно управление “Пожарна и аварийна безопасност”, пожарът е горял в същата местност, в която в четвъртък се бе разразила огнена стихия: “Бяхме сигнализирани за инцидента около 16.00 часа. Огънят бе овладян след близо 12 часа борба, в която се включиха наши екипи, горски служители и военно формирование от Стара Загора. 56 военнослужещи и 7 броя техника от модулно формирование 48 430 – Стара Загора, се включиха в потушаването на пожара. Действията бяха ръководени от бригаден генерал Петър Петров – командир на Втора механизирана бригада. Участието на военните приключи след локализиране на ситуацията, но при нужда може да бъде продължено, съобщават от пресцентъра на Военното министерство.

“Наши дежурни екипи останаха на мястото да следят обстановката през нощта след инцидента, както и в понеделник”, каза комисар Колев и допълни, че в неделя огънят е обхванал 500 декара ниски храсти и трева, но не е засегнал сериозни горски масиви. Над 100 души са взели участие в погасяването на възникналото огнище. На място е бил и областният управител на Стара Загора Недялко Недялков заедно с членове на оперативния център към кризисния щаб. По думите на областния управител, пожарът е предизвикан умишлено.

Припомняме, че горският пожар, които избухна в четвъртък сутринта, обхвана близо 100 дка от боровите гори над кварталите “Лозенец” и “Трите чучура – север” в Стара Загора.

Според специалисти пожарите са следствие на човешка намеса, констатирани са множество отрязани иглолистни дървета в гората насевер от Стара Загора.

Росица РАДНЕВА
*vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн