Д-р Желев: Не пускайте застрахователи в здравеопазването! Илия Златев: Над 8000 подписа дава за референдума “Белене” Стара Загора; В събота на Бузлуджа се очакват над 50 000 души

STZAGORA.NET

“Това, че по настояване на управляващите доброволните осигурителни фондове, които имат годишен оборот от 20 до 40 млн. лв., ще бъдат прелицензирани в застрахователни, с други думи пускането на застрахователи в непривична за тях сфера, е много тежък удар върху здравното осигуряване. Защото осигуряване и застраховане нямат нищо общо, колкото и двете понятия да си приличат и на английски да има една дума за тях”, коментира пред медиите в Стара Загора днес народният представител от Коалиция за България д-р Евгений Желев. “Здравното осигуряване е на базата на солидарността, докато застрахователият покрива настъпило събитие. Но в такъв случай как ще се прави здравната профилактика?” – попита старозагорският депутат. И сега има застраховка “живот”, застраховка “здраве”, което прави всичко това нелогично. Най-вероятното според него е управляващите да се опитат да отделят една част от средствата (100-200 млн. лева) от основния пакет и да направят задължително здравно застраховане, по аналогия със задължителното пенсионно осигуряване. Само че тези пари няма да влязат в болничния сектор, а в портфейлите на застрахователните дружества. А всички големи от тях са небългарски, с чужди капитали и регистрация навън. Това ще бъде поредният износ на национален капитал, категоричен е д-р Евгений Желев – както го правят електроразпределителните дружества и големите търговски вериги. “Въпросът е кой играе за големите застрахователи. Това не е БСП”, каза той.

Д-р Желев засегна и проблемите с ценообразуването на медикаментите. “Виждате, че с огромни мъки правителството в разстояние на няколко месеца се опитва да върне цените на лекарствата на онази база, на която ги оставихме през 2009 г. Последната приумица на вицепремиера Дянков е да прави съвет по ценообразуването и ще го мести в Плевен, защото Свищов е близо. Ако някой намира някаква логика в цялата тази история, аз лично не мога да намеря. Това не е въпрос на съвет, а въпрос на специалисти-фармацевти и по макроикономика на фармацевтичния бизнес, които в момента са базирани в различни факултети в София. За мен това решение е безпочвено и неадекватно. Или и то има съвсем други цели, които даже не искам и да ги споменавам”, каза той.

Според д-р Желев цените на лекарствата могат да се свалят, като се намалят надценките по веригата производител-дистрибутор-продавач на дребно. Вторият начин е с диференцирани ставки по ДДС. Точно за такава диференцирана ставка на ДДС за лекарствата (тези, които се плащат 100% от касата и тези, които се реимбурсират в различни степени) д-р Евгений Желев подготвя за внасяне в началото на септември в Народното събрание на Закон за изменение и допълнение на закона за бюджета . “Добре е това да се случи, въпреки че държавата никога не е искала да изпусне ДДС-то от медикаментите. За всички лекарства, които се плащат от Здравната каса, то е в размер на 100-120 млн. лв. Но те не влизат пряко в здравеопазването и не се знае къде са. Ако целево се връщат пак в Здравната каса, тогава защо да не облекчим хората, и то най-вече възрастните и болните? Закона ще го направим по подобие на аналогичните в европейските страни. В Англия например има нулева ставка за лекарствата по здравна каса, за другите ДДС-то варира от 7 до 15%”, каза д-р Желев и заключи: Политиката в областта на здравеопазването у нас за съжаление е безкрайно объркана и не предвещава нищо добро вбъдеще.

Днес е последният срок за приключване на подписката, инициирана от БСП и подкрепена от широк национален инициативен комитет, за референдум за АЕЦ “Белене”, съобщи общинският председател на социалистите Илия Златев. До края на седмицата тя вероятно ще бъде внесена в парламента. До края на деня в Старозагорска област събраните подписи ще се закръглят на 22 000. В община Стара Загора са се подписали малко над 8000 души, което е над 4 пъти повече от състава на общинската партийна организация. От страната събраните подписи ще бъдат около 700 000. За невалидни от тях се очаква да бъдат признати 10-15%, но и без тях ще останат повече от нужните 500 000. Което ще бъде голяма победа за БСП и другите леви партии – 40 години след последния референдум през 1972 г. за новата тогава Конституция отново българите ще бъдат питани по важен за страната въпрос. Макар че подписката гарантира само внасянето на проблема за разглеждане в Народното събрание.

Илия Златев и председателката на Контролната комисия на БСП в Стара Загора Зоя Цвяткова съобщиха и подробности за заседанието на Общопартийната контролна комисия на БСП, проведено в събота, на което единодушно е била отхвърлена като несъстоятелна жалбата на бившия председател на ОбС на БСП Бойчо Биволарски. Самият той е присъствал на заседанието, както и още трима от подписалите жалбата. “За нас страницата с казуса “Биволарски” е затворена. Това ще внесе допълнително успокоение в организацията и ще спре окончателно опитите за връщането й назад”, отбеляза Илия Златев.

За традиционния национален събор на левицата на Бузлуджа в събота от община Стара Загора засега са предвидени да заминап 5 автобуса – 3 от Синдикалния дом и по един от селата Калояновец и Хан Аспарухово, но съдейки от големия брой на записващите се за тях, вероятно ще се наложи наемането на още, каза Илия Златев. Според него наближаващите парламентарни избори и импулсите за промяна в управлението ще привлекат на Историческа поляна вероятно още повече от миналогодишните 40-50 000 души.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн