Казанлък: Ремонти в четири храма се правят със средства на общината

STZAGORA.NET

Витражът в олтара зад Старозагорския митрополит Галактион е първият от трите, които ще красят храм „Св. Пророк Илия”.

25 700 лв. са предвидени в Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2012 г. за ремонти и дейности в четири казаналъшки храма. Проведена е обществена поръчка по ЗОП и са избрани изпълнители на дейностите.

В момента в храм „Св. Троица” вървят строително-ремонтните работи. Там се прави основен ремонт на покрива, включващ препокриване със старобългарски керемиди, частична подмяна на негодните, покриване с капаци по ръбовете и билата на покрива.

Предвиден е основен ремонт на двора на храм „Успение Богородично”, който включва премахване на старата настилка от базалтови плочи и поставяне на нова.

В катедралния храм „Св. Йоан Предтеча” заложените ремонтни дейности в двора са изпълнени – тук е обновена настилката от гранитни плочи.

В храм „Св. Пророк Илия”, който чества своя празник на 20 юли – Илинден, дейностите са свързани с поставянето на витражи на прозорците в олтара. Първият витраж – централният, бе монтиран на 17 юли, в навечерието на храмовия празник на църквата. Окъпан в слънчева светлина и красиви багри, той блестеше по време на Светата литургия, отслужена навръх Илинден от Старозагорския митрополит Галактион. Още два странични витража заедно с декоративните фризове към тях ще бъдат поставени в храма, а автор на приказните стъклописи е художникът Пламен Бонев.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн